; be intrigued

 

; be yourself

 

; be yourself

 

; be surprised

 

; be adaptive

 

; be yourself

 

; be yourself

 

; be yourself

 

; be yourself

 

; be genuine

 

; be moved

 

; be liked

 

; be brave

 

; be connected

 

; be familiair

 

; be gone

 

; be real

 

; be manipulated

 

; be stunned

 

; be humane

 

; be surprised

 

; be devoted

 

; be like...

 

; be sincere

 

; be creative

 

; be ambitious

 

; be aware

 

; be hardcore

 

; be drained

 

; be loved

 

; be resilient

 

; be desperate

1
1

behold;

Beholders 2020

Laat je inspireren, verrassen, confronteren en verwonderen tijdens Beholders; een vijfdaags documentairefestival op diverse locaties in de kernen van Meierijstad. De tweede editie van het festival vindt plaats van woensdag 7 tot en met zondag 11 oktober 2020!

Wat zie jij?

Ervaar de werkelijkheid van anderen en word je bewust van je eigen realiteit. Besef dat we allemaal beholders zijn, maar dat we allemaal wat anders zien. Beholders organiseert meer dan zestig voorstellingen en geeft daarna alle aandacht en ruimte om met elkaar in gesprek te gaan.

Het zijn bijzondere tijden. Meer dan ooit hebben we behoefte om elkaar weer te zien, ervaringen te delen en met elkaar in gesprek te gaan. En dat kan! Want Beholders gaat door in een iets aangepaste setting, waarbij we uiteraard de richtlijnen van het RIVM naleven. We blijven de ontwikkelingen op de voet volgen en passen ons aan waar dat nodig is. Zo waarborgen we de veiligheid van onze bezoekers, gasten, makers, medewerkers en moderatoren.

25

documentaires

30

bezoekers

Impressie 2020

Updates 2020

Coronamaatregelen

Het zijn bijzondere tijden. Tijden waarin we ons voortdurend aan moeten passen aan de steeds veranderende situatie. Bij Beholders blijven we de ontwikkelingen volgen en zetten we juiste stappen om de veiligheid van onze bezoekers, gasten, makers en medewerkers zo goed mogelijk te kunnen waarborgen.

Lees meer
Jeugddocumentaires

Ieder kind heeft recht op een gelukkig leven. Dat staat in het Kinderrechtenverdrag. Maar de realiteit is anders. Er kan van alles gebeuren waardoor geluk in de knel komt. Daarover gaan de documentaires van Mensjesrechten, een serie van de EO. Samen met hen bieden we dit jaar een jeugdprogramma aan met gratis voorstellingen.

Lees meer
Moderatoren

Een goed gesprek, waarin ideeën uitgewisseld en ervaringen gedeeld worden. Het is één van de speerpunten van Beholders. De moderator is daarbij onmisbaar. Iemand die in staat is het gesprek te leiden, maar zich tegelijkertijd dienstbaar opstelt. Soms in the spotlight, maar soms ook op de achtergrond.

Lees meer
Cadeaubonnen

Wil je iemand blij maken met kaartjes voor Beholders? Wil je ze zelf laten kiezen naar welke documentaire ze gaan? Dan is onze cadeaubon het perfecte geschenk. We hebben cadeaubonnen van één, twee of vier kaartjes. Op de bonnen staat een code die te gebruiken is bij het bestellen van kaartjes op onze website.

Lees meer
Spotify

Muziek. Het is voor ons een essentieel onderdeel van de beleving bij het kijken van documentaires. Het neemt je nóg meer mee in het gevoel van de film en het versterkt emoties of gedachten. We hebben daarom per documentaire een Spotify-playlist samengesteld, die we draaien na afloop van de voorstelling.

Lees meer

Documentairemakers

Documentairemakers verdienen aandacht voor hun film en hun verhaal. Bezoekers verdienen meer inzicht en achtergrond bij het verhaal van de makers. Wij vinden het belangrijk dat er na de film ruimte is voor een gesprek. Het liefst met de maker of iemand die betrokken is geweest bij de totstandkoming.

We vinden het daarom te gek dat onderstaande documentairemakers ons festival bezochten, om na afloop van de film, samen met ons in gesprek te gaan. Helaas konden in verband met COVID geen makers uit het buitenland komen.

Ilse & Femke van Velzen (Nederland, Prison for Profit)
Ted Alkemada, Vera Holland (Nederland, Thunderdome Never Dies)
Jedrek Nadobnik, Frénk van der Linden (Nederland, Ontsnapt aan Vernietiging)
Ruud Lenssen (Nederland, Wei)
Marjoleine Boonstra (Nederland, Spiegeldromen)
Esmée van Loon (Nederland, Dubbel Geluk)
Misja Pekel (Nederland, Maalstroom)
Inge Guffens, Eva Zwart (Nederland, Zorg voor Doy)
Jan Thijssen (Nederland, Enkeltje Hemel)
Yara Hannema (Nederland, The Lucky Ones)
Els van Driel (Nederland, This is Me)
Eef Hilgers (Nederland, Jay)
Melliena Beckmann (Nederland, Timo moet wachten)

De hele wereld vindt er iets van

Van Vrij Nederland tot The Washington Post: de documentaires die te zien zijn tijdens ons festival zijn besproken in diverse media. Hieronder een kleine greep uit de recensies:

“A fine appreciation of a significant director’s prodigious life.”
Forman vs Forman, Hollywood Reporter (Todd McCarthy)

“De eerste 15 seconden hakken er meteen in”
Wei, Trouw (Iris Pronk)

“No movie this year has made a more powerful argument for unplugging.”
Jawline, Corporate Vice President Microsoft (James Phillips)

“Free to Rock breaks down social reform through music.”
Free to Rock, The Seahawk (Logan Sasser)

“A forceful, vibrant and immensely entertaining call to action.”
Rip! A Remix Manifesto, The Globe and Mail

Documentaires 2020

Columns 2020

Beleving is waar ons festival voor een belangrijk deel om draait. Columns lenen zich in het bijzonder om die persoonlijke beleving bij documentaires en bij onze manier van het organiseren van vertoningen te verwoorden. Hieronder vind je de bijdrages van een aantal mensen die zo vriendelijk zijn geweest hun verhaal voor je op te schrijven.

Column: Lidija Zelovic

Beholders; documentary dialogues. Een internationaal documentairefestival, in het voor mij verre, exotische oord Meierijstad. Vorig jaar was ik erbij en inmiddels zijn we alweer een jaar verder. En wat een bizar jaar. Het voelt eigenlijk alsof er vier jaar tussen zit. En tegelijkertijd lijkt het alsof het nog maar een paar maanden geleden was dat ik opgehaald werd op Schiphol voor mijn reis naar het verre Brabant.

Lees meer
Column: Tim Haars

Hij werd bij het grote publiek bekend als Gerrie van Boven van ‘New Kids’, en speelde daarnaast in talloze andere films en series, zoals ‘Van God los’, ‘Flikken Maastricht’ en de Netflix-serie ‘Undercover’. Daarnaast was hij presentator voor de VPRO en Veronica, en is hij maker. Tim Haars, zowel vorig jaar als deze editie aanwezig op Beholders, vertelt over zijn liefde voor documentaires, Beholders en het filmmakers-vak. “Het liefst wil ik álles zien.”

Lees meer
Column: Cor van Casteren

Het was nieuwsgierigheid dat me deed besluiten om naar de eerste documentaire van DocsintheCity te gaan in 2015. Het was een goed gevoel over hetgeen geboden zou worden om te besluiten meteen voor alle drie de documentaires van het eerste seizoen kaartjes te kopen.

Lees meer
Column: Yara Hannema

Het klinkt eenvoudig, luisteren in een interview. Maar het tegendeel is waar. In het begin van mijn carrière als film- en documentairemaker liep ik met de microfoon rond in mijn geboortestad Haarlem om voor de lokale televisie reportages te maken.

Lees meer