; be stunned

behold 2020;

Prison for Profit

Wat als prijsvechters publieke veiligheidstaken overnemen?

In 2001 werd de eerste privaat gerunde penitentiaire inrichting van Zuid-Afrika, de Mangaunggevangenis, geopend. Als ondernemer beloofde het beveiligingsbedrijf G4S, een controversiële Britse multinational, de beste faciliteiten en een humane behandeling voor de drieduizend gevangenen – voor de laagste prijs uiteraard. Maar dat bleek al snel een loze belofte.

Via gelekte bewakingsvideo’s en getuigenissen van bewakers en voormalige gevangenen kwamen verhalen naar buiten over buitensporig geweld, verwaarlozing en onvoorstelbare martelpraktijken van de gevangenen. Getuigenissen van klokkenluiders en ex-gedetineerden en de bevindingen van onderzoeksjournalist Ruth Hopkins maken duidelijk wat privatisering van het gevangeniswezen eigenlijk betekent. Cipiers worden onderbetaald, overbelast en vrezen dagelijks voor hun leven. Gevangenen worden gezien als melkkoe, waardoor rehabilitatie zeker geen prioriteit is.

Prison for Profit toont op kritische wijze aan wat er gebeurt als een overheidstaak zoals detentie wordt uitbesteed aan machtige internationale bedrijven. Welke negatieve gevolgen gaat deze trend – de toenemende privatisering – hebben voor de samenleving?

Beholders - Prison for Profit

Prison for Profit

Duur: 83 minuten
Gesproken taal: Engels, Zuid-Afrikaans
Ondertiteling: Nederlands
Regisseur: Ilse & Femke van Velzen
Land: Nederland
Jaar: 2019

Bekijk de trailer

Onze gasten

Makers: Ilse & Femke van Velzen

De tweelingzussen Ilse en Femke van Velzen maken al sinds 2002 samen documentaires, met name in ontwikkelingslanden. Door de aandacht te vestigen op onrecht in de armere landen van de wereld, geven ze onderdrukte mensen daar een stem. Hun inspiratie halen ze daarbij uit onderwerpen die hen persoonlijk raken. Door de jaren heen zijn ze verknocht geraakt aan het Afrikaanse continent en de mensen die er wonen.

Programma 2020

Festivalopening op uitnodiging
Datum: Woensdag 7 oktober
Tijd: 20:00 uur
Gast: Ilse en Femke van Velzen
Moderator: Frénk van der Linden
Locatie: Noordkade
Verlengde Noordkade 10, Veghel

Datum: Zaterdag 10 oktober
Tijd: 20:30 uur
Gast: Ilse en Femke van Velzen
Moderator: Rick Versteegh
Locatie: Noordkade
Verlengde Noordkade 10, Veghel

Datum: Zondag 11 oktober
Tijd: 13:00 uur
Moderator: Eus Witlox
Locatie: Apotheek, Noordkade
Verlengde Noordkade, Veghel

Lees het director's statement van ilse en Femke van Velzen
Lees het director's statement van ilse en Femke van Velzen