; be involved

Mensen met elkaar in gesprek brengen
De kern van ons festival

 

; be cooperative

We doen het samen
Ieder met zijn eigen expertise

 

; be sociable

Gemoedelijk en gezellig
Bestel er gerust nog eentje aan de bar

1
1

Beholders; documentary dialogues

Internationaal documentairefestival Meierijstad

Ervaringen delen, verschillende perspectieven belichten en met elkaar in gesprek gaan. Dat is waar Beholders voor staat. Beholders is een festival georganiseerd om mensen samen te brengen. Daarbij zijn onze eigen mensen onmisbaar. We doen het samen, ieder met zijn eigen expertise.

Bij Beholders is een grote groep mensen actief. Van de moderatoren tot mensen die de makers en gasten ontvangen, van techniek tot logistiek. Ieder draagt zijn steentje bij en het groepsgevoel is sterk. We creëren graag een warm bad: zowel mét onze mensen als vóór onze mensen. Daarom beëindigen we een avond Beholders liefst samen aan de bar. En soms met een flinke kater de volgende ochtend.

Beholders 2021 vindt plaats van 13 t/m 17 oktober op diverse locaties in Meierijstad.

Beholders 2020

Beholders 2019

Word vriend van Human

Verhalen

Beholders Summa2021Hightlight OrganisatieInterviewsOrganisatie
26 september 2021

Menno Roozendaal

De rol van de moderator is in mijn ogen vooral dienstbaar. Je moet op het podium staan, zonder het podium te pakken. Als je geen gast hebt, zoals tijdens corona…
Beholders - Makers - Programma2021Hightlight OrganisatieOrganisatie
26 september 2021

Frits Buijs

Ik vind het geweldig om aan dit festival mee te werken. Alleen al omdat het plaatsvindt waar mijn ‘roots’ liggen; ik ben in deze regio opgegroeid. Maar ook omdat het…
Beholders Join

Info voor medewerkers

Ben je medewerker op ons festival? Via de onderstaande link kom je op de afgeschermde pagina’s met alle informatie voor planning en productie. Taakomschrijvingen, de doorloop van een voorstelling, checklists en natuurlijk de planning. Waar je staat ingedeeld, wie er nog meer aanwezig is en alle verdere informatie per voorstelling. Het wachtwoord om deze pagina’s te kunnen bekijken krijg je van je coördinator.

Productie

Organisatie

Beholders wordt georganiseerd door stichting DocsintheCity. Het bestuur van de stichting wordt gevormd door Willem Wouters, Mark van de Laarschot, Ellen Kooijmans en Chris Seijkens. Voor de organisatie van het festival zijn daarnaast verschillende werkgroepen actief, die het hele jaar bezig zijn met ontwikkeling en voorbereiding. De contactpersonen voor die verschillende werkgroepen vind je hieronder.

Beholders - Hester Klein Tijssink
Hester Klein Tijssink

Festivalcoördinator
info@beholders.nl

Beholders - Wieke Derks
Wieke Derks
Beholders - Marleen Bijnen
Marleen Bijnen

Communicatie
content@beholders.nl

Beholders - Willem Wouters
Willem Wouters
Beholders - Mark van de Laarschot
Mark van de Laarschot

Sponsoring & Partners

Het ontstaan van Beholders

In aanloop naar een feel good market in mei 2015, ‘Di is op de camping’, hebben we tijd besteed aan wat wij op die markt zouden gaan verkopen. Wij zijn Mark van de Laarschot en Willem Wouters. In het dagelijks leven beide ondernemer, in onze vrije tijd ondernemen we nog veel meer.

IDFA

Eén van onze gezamenlijke hobbies is jaarlijks enkele dagen naar Amsterdam voor het IDFA, het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam. Het mooie aan het IDFA vinden we dat we kunnen opgaan in de beleving. Dagenlang documentaires bekijken, koffie drinken, musea bezoeken, iets eten, nog meer documentaires kijken en een pilsje pakken. Een grote meerwaarde aan de beleving zit hem ook in het feit dat vaak de maker van de documentaire aanwezig is. Om nog iets te vertellen en voor een, in sommige gevallen uitgebreide, vragensessie (Q&A). Op de foto’s zie je enkele van die bijzondere momenten.

Documentaires delen

Uit deze gezamenlijke interesse bedachten we dan ook om op de markt documentaires te gaan verkopen. DVD’s van een selectie documentaires, die wij samen gezien hebben en die we de moeite waard vinden om te delen. Ervaring leerde ons alleen dat het lastig is om aan DVD’s van documentaires te komen, in ieder geval op de korte termijn waarin wij gewend zijn te handelen.

DocsintheCity

Zo ontwikkelde het idee van de documentaires zich verder tot het vertonen van een documentaire in het City Theater om zo onze ervaring van de IDFA naar Schijndel te brengen. Onder de naam DocsintheCity. Een goede buitenlandse documentaire, de maker naar Schijndel halen of er anders een goede gast bij zoeken. Maar ja, pik er maar eens eentje uit. Laten we dan meteen drie avonden organiseren. De feel good market hebben we gebruikt voor het polsen van de interesse. Die bleek er voldoende te zijn.

Beholders; documentary dialogues

Vier seizoenen hebben we zo documentaireavonden georganiseerd. In totaal negentien avonden voor 1.707 bezoekers. In 2018 niet meer alleen in Schijndel, maar ook in Veghel, Eindhoven en Den Bosch. Een stap naar buiten die er toe leidde dat we uiteindelijk zijn gaan nadenken over een festival.

Bij de eerste editie in 2019 op zestien locaties door heel Meierijstad zijn ruim 1.600 bezoekers aanwezig geweest bij in totaal 48 voorstellingen. In het tweede jaar zijn we vooral dankbaar dat we überhaupt een festival hebben kunnen organiseren. Op minder locaties, met maximaal dertig bezoekers per voorstelling en met inachtneming van alle voorschriften hebben we toch nog 1.200 bezoekers mogen ontvangen.

Mediafonds

…bij een extended Q&A van Pixadores op IDFA 2014 in Tuschinsky…

IDFA

…de hoofdpersonen uit the Unplaceables (2012) spreken zich uit…

IDFA

…een flinke discussie over de crisis na ‘Inside the Federal Reserve’…

Docs In The City

…een indrukwekkende avond in Den Haag bij A Haunting History…