fbpx Skip to main content
 

; be involved

Mensen met elkaar in gesprek brengen
De kern van ons festival

 

; be cooperative

We doen het samen
Ieder met zijn eigen expertise

 

; be sociable

Gemoedelijk en gezellig
Bestel er gerust nog eentje aan de bar

1
1

Beholders; documentary dialogues

Internationaal documentairefestival Meierijstad

Ervaringen delen, verschillende perspectieven belichten en met elkaar in gesprek gaan. Dat is waar Beholders voor staat. Beholders is een festival georganiseerd om mensen samen te brengen. Daarbij zijn onze eigen mensen onmisbaar. We doen het samen, ieder met zijn eigen expertise.

Bij Beholders is een grote groep mensen actief. Van de moderatoren tot mensen die de makers en gasten ontvangen, van techniek tot logistiek. Ieder draagt zijn steentje bij en het groepsgevoel is sterk. We creëren graag een warm bad: zowel mét onze mensen als vóór onze mensen. Daarom beëindigen we een avond Beholders liefst samen aan de bar. En soms met een flinke kater de volgende ochtend.

Beholders 2023 vindt plaats van woensdag 4 tot en met zondag 8 oktober op diverse locaties in Meierijstad.

Organisatie

Beholders wordt georganiseerd door stichting DocsintheCity. Het bestuur van de stichting wordt gevormd door Willem Wouters, Mark van de Laarschot, Chris Seijkens en Ellen Kooijmans. Voor de organisatie van het festival zijn daarnaast verschillende werkgroepen actief, die het hele jaar bezig zijn met ontwikkeling en voorbereiding. De contactpersonen voor die verschillende werkgroepen vind je hieronder.

Stichting DocsintheCity
Kantooradres
Hoofdstraat 43
5481 AA Meierijstad
06-14286398
info@beholders.nl
KvK 66558557
BTW NL856607514B01

Beholders
Festivalbalie
Verlengde Noordkade 12
5462 EH Meierijstad

Beholders Organisatie - Programmapresentatie 2023

Bestuur

Beholders - Willem Wouters

Willem Wouters

Beholders - Mark van de Laarschot

Mark van de Laarschot

Chris Seijkens - Beholders

Chris Seijkens

Beholders - Ellen Kooijmans

Ellen Kooijmans

Werkgroepen

Beholders - Wieke Derks

Productie
Wieke Derks
production@beholders.nl

Laura van den Bosch - Beholders

Hospitality
Laura van den Bosch
hospitality@beholders.nl

Maartje van Roessel - Beholders

Communicatie
Maartje van Roessel
content@beholders.nl

Tom Witlox - Beholders

Partners
Tom Witlox
partners@beholders.nl

Beholders - Frits Buijs

Programma
Frits Buijs
program@beholders.nl

Wilma van Dinther - Beholders

Tickets
Wilma van Dinther
tickets@beholders.nl

Edities

Ondertussen zijn we toe aan de vijfde editie van Beholders in 2023. Toch voelt het nog niet helemaal als de vijfde keer. We hebben het gevoel dat we in de coronajaren niet hebben kunnen doen wat we wilden en dat hetzelfde geldt voor onze bezoekers. En net zoals we niet van de prijzen en competitie zijn, zijn we ook niet van de jubilea. We gaan gewoon elk jaar voor het mooiste festival dat we kunnen organiseren.

Van de afgelopen edities hebben we wat dingen op een rijtje gezet. Een impressie met foto’s, de documentaires, het programma, de makers. Altijd leuk om terug te kijken. Of als je terug wilt zoeken wanneer dat ook alweer was dat je een bepaalde documentaire gezien hebt bij ons.

Beholders 2022

Beholders 2022

Beholders 2021

Beholders 2021

Beholders 2020

Beholders 2020

Beholders 2019

Beholders 2019

Beholders op pad

Beholders op Docville 2023
Docville 2023
Beholders op Movies that Matter 2023
Movies that Matter 2023
Beholders op Berlinale 2023
Berlinale 2023
Beholders op IDFA 2022
IDFA 2022

Het ontstaan van Beholders

In aanloop naar een feel good market in mei 2015, ‘Di is op de camping’, hebben we tijd besteed aan wat wij op die markt zouden gaan verkopen. Wij zijn Mark van de Laarschot en Willem Wouters. In het dagelijks leven beide ondernemer, in onze vrije tijd ondernemen we nog veel meer.

IDFA

Eén van onze gezamenlijke hobbies is jaarlijks enkele dagen naar Amsterdam voor het IDFA, het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam. Het mooie aan het IDFA vinden we dat we kunnen opgaan in de beleving. Dagenlang documentaires bekijken, koffie drinken, musea bezoeken, iets eten, nog meer documentaires kijken en een pilsje pakken. Een grote meerwaarde aan de beleving zit hem ook in het feit dat vaak de maker van de documentaire aanwezig is. Om nog iets te vertellen en voor een, in sommige gevallen uitgebreide, vragensessie (Q&A). Op de foto’s zie je enkele van die bijzondere momenten.

Documentaires delen

Uit deze gezamenlijke interesse bedachten we dan ook om op de markt documentaires te gaan verkopen. DVD’s van een selectie documentaires, die wij samen gezien hebben en die we de moeite waard vinden om te delen. Ervaring leerde ons alleen dat het lastig is om aan DVD’s van documentaires te komen, in ieder geval op de korte termijn waarin wij gewend zijn te handelen.

DocsintheCity

Zo ontwikkelde het idee van de documentaires zich verder tot het vertonen van een documentaire in het City Theater om zo onze ervaring van de IDFA naar Schijndel te brengen. Onder de naam DocsintheCity. Een goede buitenlandse documentaire, de maker naar Schijndel halen of er anders een goede gast bij zoeken. Maar ja, pik er maar eens eentje uit. Laten we dan meteen drie avonden organiseren. De feel good market hebben we gebruikt voor het polsen van de interesse. Die bleek er voldoende te zijn.

Beholders; documentary dialogues

Vier seizoenen hebben we zo documentaireavonden georganiseerd. In totaal negentien avonden voor 1.707 bezoekers. In 2018 niet meer alleen in Schijndel, maar ook in Veghel, Eindhoven en Den Bosch. Een stap naar buiten die er toe leidde dat we uiteindelijk zijn gaan nadenken over een festival.

Bij de eerste editie in 2019 op zestien locaties door heel Meierijstad zijn ruim 1.600 bezoekers aanwezig geweest bij in totaal 48 voorstellingen. In de coronajaren 2020 en 2021 hebben we met respectievelijk 1.200 en 2.250 bezoekers niet de groei kunnen maken die we voor ogen hadden, maar we kijken uit naar de toekomst…

Mediafonds

…bij een extended Q&A van Pixadores op IDFA 2014 in Tuschinsky…

IDFA

…de hoofdpersonen uit the Unplaceables (2012) spreken zich uit…

IDFA

…een flinke discussie over de crisis na ‘Inside the Federal Reserve’…

Docs In The City

…een indrukwekkende avond in Den Haag bij A Haunting History…