; be involved

Mensen met elkaar in gesprek brengen
De kern van ons festival

 

; be open

Een gezonde dosis blikverruiming
Internationale documentaires en verschillende perspectieven

 

; be sociable

Gemoedelijk en gezellig
Bestel er gerust nog eentje aan de bar

1
1

Beholders; documentary dialogues

Internationaal documentairefestival Meierijstad

Laat je inspireren, verrassen, confronteren en verwonderen tijdens Beholders; een vijfdaags documentairefestival op diverse locaties in de kernen van Meierijstad. De vierde editie van het festival vindt plaats van woensdag 5 tot en met zondag 9 oktober 2022!

Een gezonde dosis blikverruiming. Ervaringen delen, verschillende perspectieven belichten en met elkaar in gesprek gaan. Dat is waar Beholders voor staat. Beholders is een festival georganiseerd om mensen samen te brengen. We richten ons op het starten van gesprekken en nodigen documentairemakers, gastsprekers en lokale gasten uit voor interviews en Q&A’s.

Wat zie jij?

Ervaar de werkelijkheid van anderen en word je bewust van je eigen realiteit. Besef dat we allemaal beholders zijn, maar dat we allemaal wat anders zien. Beholders organiseert meer dan zestig voorstellingen en geeft daarna alle aandacht en ruimte om met elkaar in gesprek te gaan.

Ontdek de festivalpas
Lees onze tips & thema's
Volg ons op Instagram

Columns van bezoekers

Beholders - WeiBeholders 2022Bezoekers Column
18 augustus 2022

Gerda Baeyens

Het stond al weken aangekruist in mijn agenda: ‘13 tot en met 17 oktober vrijhouden!’. Ik weet immers hoe verslavend Beholders kan zijn. Het begint met één documentaire die je…
Beholders - Cor van CasterenBeholders 2020Bezoekers Column
30 augustus 2020

Cor van Casteren

Het was nieuwsgierigheid dat me deed besluiten om naar de eerste documentaire van DocsintheCity te gaan in 2015. Het was een goed gevoel over hetgeen geboden zou worden om te…
Beholders - Column - Lisette van der SwaluwBeholders 2019Bezoekers Column
8 september 2019

Lisette van der Swaluw

De leraar die je niet snel zult vergeten. Dat boek dat is blijven hangen. Die muziek die patsboem binnenkomt. Herkenbaar? De documentaire Shadowman is er voor mij zo één. Een…
Beholders - Column - Maartje van RoesselBeholders 2019Bezoekers Column
26 augustus 2019

Maartje van Roessel

In shock. Geïntrigeerd. Blij. Geraakt. Verrast. Ontregeld. Allemaal gevoelens waarmee ik ooit na een documentaire van Beholders naar buiten ben gelopen. Geraakt door de man die letterlijk zijn geluk loopt…

Tips van de programmeurs

Als er een onderdeel is van de organisatie waar we ons lekker en vertrouwd mee voelen, dan is dat de programmering. Alle documentaires zijn meer dan de moeite waard en geven aanleiding tot een waardevol nagesprek. Bovendien zijn er een paar bijzondere vertoningen waar we graag iets meer over vertellen. Daarover kun je op deze pagina meer lezen.

Tips van de programmeurs

Thema's

We werken zonder pijlers, maar met een goed idee van balans tussen sterke internationale documentaires, makers die we een podium willen geven, Nederlandse producties en verhalen uit de regio. Wel hebben we enkele thema’s benoemd om de verbinding tussen een aantal documentaires aan te geven.

Thema NatuurThema VormingThema Familie

Science and spirituality join forces in the mindful if heavily meditative documentary, Aware: Glimpses of Consciousness.

Michael Rechtshaffen van de Los Angeles TimesOver Aware, Glimpses of Consciousness

It provides hope to the viewer. Hope that the system of animosity, so engrained here, can and will be broken and not pollute future generations living in Northern Ireland.

Pat Fox van FilmhoundsOver Young Plato

Fascinating study of a billionaire’s destructive folly.

Peter Bradshaw van The GuardianOver Taming the Garden

A resounding success… an ultra-compelling, suspense-filled investigation.

Fanny Vaury van Avoir-AlireOver Eternal Spring

Vrouw-zijn in tijden van MeToo en dickpics: ach, wat was Sisterhood mooi en confronterend.

Han Lips van Het ParoolOver Sisterhood

Alex Pritz’s real-time documentary lets the Uru-eu-wau-wau tribe tell its own story.

Siddhant Adlakha van IndieWireOver The Territory

Festivalkrant

Wil je de festivalkrant aan huis bezorgd hebben? En misschien wel meer dan één? Meld dit dan via onderstaand formulier. Je ontvangt een mailtje wanneer je de krant kunt verwachten. Volgend jaar zullen we je opnieuw vragen of je de krant weer wilt ontvangen.

Nieuwsbrief

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig het laatste nieuws rondom de documentaires, het festival en de makers in je mailbox.

Beholders - Bezoek Meierijstad

Bezoek Meierijstad

Meierijstad is een dorp van dertien kernen. In elk van die dertien kernen organiseren wij vertoningen. Wil je weten wat er nog meer te doen is in Meierijstad tijdens je bezoek aan ons festival? Ben je op zoek naar een overnachtingsplek voor jouw eigen festivalervaring of een gezellig restaurant om je bezoek compleet te maken? Op bezoekmeierijstad.nl vind je dan alle informatie die je nodig hebt.

Ga naar bezoekmeierijstad.nl

Verhalen

Beholders 2021Bezoekers VerhaalPartners Interview
26 augustus 2021

In gesprek met de moderator

Na afloop van de film is er alle tijd en ruimte voor een nagesprek. De moderator speelt daarbij een essentiële rol. Maar wat drijft de moderator zélf eigenlijk?
Beholders 2020Bezoekers Verhaal
13 september 2020

Moderatoren

Een goed gesprek, waarin ideeën uitgewisseld en ervaringen gedeeld worden. Het is één van de speerpunten van Beholders. De moderator is daarbij onmisbaar. Iemand die in staat is het gesprek…
Beholders - Tim Haars op de NoordkadeBeholders 2020Bezoekers VerhaalPartners Interview
7 september 2020

Tim Haars

Hij werd bij het grote publiek bekend als Gerrie van Boven van ‘New Kids’, en speelde daarnaast in talloze andere films en series, zoals ‘Van God los’, ‘Flikken Maastricht’ en…
Beholders - Free to RockBeholders 2020Bezoekers Verhaal
29 augustus 2020

Spotify

Muziek. Het is voor ons een essentieel onderdeel van de beleving bij het kijken van documentaires. Het neemt je nóg meer mee in het gevoel van de film en het…

Doneren

Vind je het belangrijk wat wij doen? En wil je ons daarbij ondersteunen? Dan is jouw bijdrage van harte welkom!

Bedrag

Beholders Cadeaubonnen