fbpx Skip to main content
 

; be creative

column 2019;

Henk Wittenberg

Behold; & be there

De afgelopen vier jaar verheugde ik mij in september op DocsintheCity. Twee jonge ondernemers namen het initiatief om een aantal documentaires van het IDFA uit Amsterdam naar Schijndel te halen.

Drie avonden in het najaar werd ik verrast door documentaires van niveau vanuit de hele wereld. Daarna steeds tijd voor een goed gesprek tijdens de nazit (meestal was de regisseur zelf ook aanwezig) en dat was voeding voor mij. En voor meerderen uit de omgeving, want ook Eindhoven, Den Bosch en Veghel kregen belangstelling voor dit concept. ‘Schijndel uit de Kunst’ is voor mij meer dan wat statische kunstwerken op de rotondes en daarbuiten. Dit was fijnzinnig of rauw, shockerend of diep ontroerend. Over onderwerpen van deze tijd, kunstzinnig, confronterend, urban en van alles wat.

Nu gaat DocsintheCity zich upgraden naar een formaat dat groter is dan Meierijstad. Een documentairefestival van vier dagen onder de naam Beholders (vertaal als: aanschouwers, kijkers), dat zich kan meten met andere internationale filmfestivals. Ruim 60 docu’s verdeeld over een 20-tal locaties in Meierijstad! Wat een mooi initiatief om ook elders, in Erp of Rooi, neer te strijken en het over je heen te laten komen. Of het financieel haalbaar wordt, ligt aan onszelf. Voor een tientje per documentaire kun je drie dagen gevoed worden. Een dagje Efteling kost meer.

Ik herinner mij de documentaire Shadowman over een van de eerste graffiti kunstenaars in New York. Ik had een vriendin uitgenodigd die ook van kunst hield. We waren allebei ontroerd door de impact van de rauwe kant van het leven en de kunst die daar uit voortkwam. Shadowman wordt dan ook opnieuw aangeboden tijdens Beholders. Ik heb het verjaardagscadeau voor een vriend van mij al klaar. Samen een hapje ergens eten en daarna naar Shadowman.

Kortom; 10 t/m 13 oktober heb je even geen tijd voor familiebezoekjes of de verjaardag van tante Toos en kies je voor een paar dagen voeding. Laat je verrassen, shockeren, ontroeren of aansteken. Be shocked, be inspired, be touched or surprised, maar in elk geval: be there!

See you at Beholders.

Henk Wittenberg
Ontwerper

Lees alle columns

Lees alle columns

Lees alle interviews

Lees alle interviews