fbpx Skip to main content
 

; be seen

behold;

Blauwe Kei, Theater aan de Noordkade

Documentaire & live performance

We zijn een samenwerking aangegaan met Blauwe Kei, Theater aan de Noordkade voor een combinatie van documentaire en live kunsten, wat past in een bredere wens vanuit Beholders om meer te doen met live optredens. Op de openingsavond lopen documentaire en live performances dan ook door elkaar. In 2019 hebben we hiervan al een voorproefje gegeven, toen onze openingsfilm Beautiful Things en de documentaire Koyaanisqatsi begeleid werden door live muziek.

“Wij doen de dingen als theater graag net anders”, vertelt Harry Vermeulen, directeur van Blauwe Kei, Theater aan de Noordkade. “Het zit in onze aard om de wat spannendere projecten op te zoeken. Dit is volgens ons één van die projecten. Wij zijn natuurlijk van de ‘live performing arts’, en daar valt documentaire niet onder. Maar voor ons is het juist interessant om te onderzoeken: waar raken documentaire en live kunsten elkaar en waar lopen ze in elkaar over? Hoe vinden we elkaar? En hoe versterkt het elkaar?”

“Door documentaire te combineren met live kunsten, gaan je hersencellen nóg meer openstaan.”

“Documentaire en live kunsten doen in principe hetzelfde”, vervolgt Harry Vermeulen. “Ze vertellen allemaal een verhaal. De ene kunstenaar doet dat met dans, de ander met film en weer een derde met muziek of toneel. Ik geloof dat we de impact van die verhalen kunnen vergroten wanneer we kunstvormen combineren. De zeggingskracht van documentaire wordt groter als er een logische link wordt gelegd met live. En andersom vergroten we het effect van bijvoorbeeld live muziek als je er prachtige beelden bij laat zien. Je hersencellen gaan dan als het ware nóg meer openstaan. En het beklijft ook langer. Je krijgt dan als het ware een kwadratering van het effect.”

Krachtige combinatie

“Op de openingsavond van Beholders ga je als bezoeker iets unieks meemaken; ik weet zeker dat je dit in niet veel andere theaters gaat zien. Het is spannend en interessant wat er gaat gebeuren, en wat óók zo mooi is: het gaat je blik verruimen. En dat is precies wat zowel Beholders als wij voor ogen hebben. Ons idee is dat we eigenlijk iederéén gaan verrassen hiermee. Bezoekers van Beholders zullen denken: wauw! Ze zullen omver geblazen worden door de kracht van de combinatie met live kunsten. En bezoekers van Blauwe Kei die nog nooit naar Beholders zijn geweest, zullen denken: wát een gaaf festival! Wij geloven erg in dit concept; het is een krachtige combinatie. Daarom zijn we de samenwerking nu ook voor drie jaar aangegaan. Mooi om hier samen de schouders onder te zetten! Maar vooral: mooi wat we op 4 oktober samen gaan brengen. Kom kijken en vraag je af: wie ziet jou?”

Noordkade

Noordkade

Mariendael

Mariendael

Casa del Arte

Casa del Arte

Het Gasthuis

Het Gasthuis

Programma

wo 4 okt
20.30 uur
A Pink Moon Comes

Een eenzame man, wanhopig op zoek naar iemand die hem ziet

A Pink Moon Comes
Info & Tickets
Noordkade

Noordkade

Mariendael

Mariendael

Casa del Arte

Casa del Arte

Het Gasthuis

Het Gasthuis