; be hospitable

behold 2019;

My Own Private War

Mama, wat is het verschil tussen goed en kwaad?

Hoe verwerk je je oorlogsverleden? En hoe verzeker je je ervan dat je kinderen deze last niet met zich mee hoeven dragen? In deze hele persoonlijke documentaire probeert Lidija Zelovic antwoorden te vinden op deze vragen. Ze groeide op in de Bosnische stad Sarajevo, toen nog in Joegoslavië. De burgeroorlog in 1992 verdeelde de bevolking. In 1993 vluchtte ze naar Nederland. Als oorlogscorrespondente voor de BBC en later ook als filmmaakster, probeerde ze dichterbij de waarheid achter de oorlog te komen.

Wat gebeurt er met een familie als de oorlog ondertussen al lang voorbij is? Tijdens het maken van deze documentaire komt Lidija erachter dat de echte oorlog voortraast in mensen zelf. Zelfs in haar. Om het verleden achter zich te laten en zich niet langer vluchteling te voelen, probeert Lidija de bron van vijandigheid te doorgronden.

Ze komt in contact met een neef die sluipschutter was in de oorlog, spreekt met een bevriende journalist die dichtbij Mladic stond en gaat met haar zoon op vakantie naar Bosnië, terug naar waar haar familieherinneringen haar brengen. En waar haar zoon de tijd van zijn leven heeft, groeit de onrust en het gevecht in Lidija zelf.

Beholders My Own Private War
My Own Private War

Duur: 57 minuten
Gesproken taal: Nederlands, Engels, Bosnisch
Ondertiteling: Nederlands
Regisseur: Lidija Zelovic
Land: Nederland, Bosnië-Herzegovina
Jaar: 2015

>> Bekijk de trailer
>> Onze gasten
Regisseur: Lidija Zelovic

Lidija Zelovic is in 1970 geboren in het land van melk en honing, Joegoslavië. Ze studeerde Joegoslavische literatuur en de Servo-Kroatische taal. Toen de oorlog begon bleef er weinig over van haar thuis. En dus besloot ze haar land te verlaten en vluchtte naar Nederland. Ze wilde haar verhaal graag vertellen, maar haar taal was nutteloos geworden. Ze ging terug naar de universiteit om zich te ontwikkelen in Film- en Televisiewetenschappen en is uiteindelijk regisseur geworden.

Moderator: Rachel van de Greef

Rachel van de Greef is moeder, ondernemer, dromer, maar vooral doener. Ze is sociaal, nieuwsgierig, doortastend en heeft aandacht voor de ander. Ze raakt geïnspireerd  door bijzondere verhalen, maar is vooral geïnteresseerd in de mens achter het verhaal. Op vrijdag is Rachel de moderator.

Moderator: Meike Boertjes

Meike Boertjes werkt bij de Bibliotheek Meierijstad, waar zij zich bezighoudt met het programma voor volwassenen. Daar vallen literatuur en cultuur onder, maar er is ook aandacht voor maatschappelijke thema’s zoals laaggeletterdheid en dementie. Door haar studie Algemene Cultuurwetenschappen heeft ze een brede interesse voor kunst en cultuur en de context waarin culturele uitingen worden gemaakt. Met een opgewekte nieuwsgierigheid bekijkt zij de wereld en probeert dit ook op anderen over te brengen. Meike is moderator op zaterdag.

Programma 2019

Kaartjes: € 10,- per stuk
Datum: Vrijdag 11 oktober
Tijd: 20:30 uur
Locatie: Kleijngeld
Pastoor Clercxstraat 53-55, Zijtaart

Kaartjes: € 10,- per stuk
Datum: Zaterdag 12 oktober
Tijd: 16:30 uur
Locatie: Magazijn, Noordkade
Verlengde Noordkade 10, Veghel