Tips
Extra info van de programmeurs
Als er een onderdeel is van de organisatie waar we ons lekker en vertrouwd mee voelen, dan is dat de programmering. Zeker na alle onzekerheden, onder meer rond covid, die we de afgelopen jaren gehad hebben. Wij zijn blij dat we ook in 2022 opnieuw en alsnog een mooi programma hebben kunnen samenstellen.
Thema’s
We werken zonder pijlers, maar met een goed idee van balans tussen sterke internationale documentaires, makers die we een podium willen geven, Nederlandse producties en verhalen uit de regio. Wel hebben we enkele thema’s benoemd om de verbinding tussen een aantal documentaires aan te geven. Bekijk daarvoor de thema’s Natuur, Vorming en Familie.
Tips
Alle documentaires zijn meer dan de moeite waard en geven aanleiding tot een waardevol nagesprek. Bovendien zijn er een paar bijzondere vertoningen waar we graag iets meer over vertellen. Daarover kun je op deze pagina meer lezen.
Bekijk het thema Natuur
Bekijk het thema Vorming
Bekijk het thema Familie
Het tweeluik René
Een interessant tweeluik waar je misschien overheen zou lezen in het programma: de twee documentaires over René. René werd vanaf 1989 gevolgd door de Tsjechische filmmaker Helena Třeštíková, vanuit een project over jeugddelinquenten. Na bijna twintig jaar heeft Helena in 2008 de documentaire René uitgebracht. Vanaf dat moment was de hoofdpersoon een mediabekendheid in Tsjechië. Dat moment is bovendien het startpunt van de tweede documentaire: René, the Prisoner of Freedom. In die tweede film zien we René in de periode van 2008 tot 2021, waarin hij opnieuw door Helena gevolgd werd. Op Beholders vertonen we de eerste documentaire op zondagmiddag, de tweede op zondagavond. Een prachtig tweeluik over een bijzondere hoofdpersoon.
Drie Fransen
We zijn heel erg blij dat we Frans Bromet enthousiast hebben kunnen maken voor ons festival. We vertonen een documentaire van Frans (Alles van Waarde), een film over Frans (De Grens van Frans Bromet) en een achtergrondverhaal over de totstandkoming van De Film die Nooit Afkwam (te zien tijdens het programmaonderdeel Unfinished Sympathy). Frans zelf is aanwezig bij de voorstellingen. Deze documentaires zijn niet nieuw, maar laten wel perfect zien waar de kracht van het festival zit. Wij hebben in de voorbesprekingen namelijk al mogen ervaren hoe verrijkend het is als Frans begint te vertellen over zijn films, en over filmen in het algemeen.
Goed voor elkaar
De verschillende samenwerkingen die we hebben, geven elk op hun eigen manier mede invulling aan het programma. Zo houden we met de bibliotheken en de gemeente Meierijstad vanaf half september een expositie van het werk van stichting UNIT Academie (beeldende kunst) uit Nijmegen in het RAADhuis. Tijdens het festival vertonen we op diezelfde plek de documentaire In Vacuüm over UNIT Academie. Het collectief Video Power uit Maastricht komt voor het tweede jaar met experimentele documentaires (Monuments en The Autobiographical Investigation) en ook omroep HUMAN draagt bij met de films Muziek als Protest en Roosen en Borst. We zijn er trots op dat we in Meierijstad een podium mogen geven aan deze partners.
Een fijn weerzien
Het is ook fijn om te zien dat documentairemakers graag terugkomen. Ruud Lenssen, die veel mensen gezien zullen hebben met Wei, komt nu met een volgende documentaire Candy, a Skater’s Mind. Esmée van Loon was in 2019 bij ons met Dubbel Geluk en komt dit jaar graag naar ons festival met haar nieuwe documentaire Mama. Karsten de Vreugd zagen we in dat jaar ook met Well Fed, dit jaar komt hij met The Future of Food. Nicola Zambelli was er vorig jaar bij om met andere makers te praten in het Industrieprogramma, dit jaar vertonen wij zijn documentaire Sarura in het reguliere programma. Met hun enthousiasme steunen zij ons in de groei die wij als festival voor ogen hebben. Wij kijken ernaar uit om hen weer op Beholders te mogen ontvangen!