fbpx Skip to main content
 

; be open

 

; be awkward

 

; be puzzled

 

; be honored

 

; be fair

1
1

Perspectief

Denk andersom

Na elke documentaire zie je op Beholders de slide met “Wat zie jij?”. Omdat iedereen iets anders ziet en te stimuleren om met elkaar te praten over wat je ziet en waarom daar verschillen in zitten. Het zijn meestal juist de verschillen die interessant zijn. In dit thema hebben we enkele documentaires bij elkaar die je bij het kijken al bewust maken van veranderende perspectieven.

Heel letterlijk met fotojournalist Piet den Blanken die aangeeft feitelijk te kunnen zijn, maar niet objectief. Omdat hij zelf nu eenmaal onderdeel wordt van wat hij vastlegt. Of in Free Money waar het idee van een basisinkomen op grote schaal getest wordt in een dorp in Kenia en het leven van de mensen die er wonen flink op zijn kop komt te staan.

“Het is voor iedereen gezond om af en toe eens op een afstandje naar zichzelf te kijken.”

Op een heel andere manier is Ahsen in Crows Are White op zoek naar antwoorden op levensvragen bij een Boeddhistische sekte in Japan. Hij treft er een monnik die minstens zo geïnteresseerd in het leven buiten het klooster. Niet wat Ahsen verwacht had. Ook de mannen die reageerden op de advertentie om auditie te doen voor een cult-pornofilm komen voor een verrassing te staan. Als ze plaatsnemen op de sofa worden ze geconfronteerd met bedenkelijke klassieke teksten en kijken ze in de camera met een genante male gaze…

In het huis van de overleden Jerry en Rita blijkt een van de meest waardevolle schilderijen van de twintigste eeuw te hangen, dat in 1985 gestolen is in Arizona. En het is niet het enige bijzondere kunstobject in het huis. Een documentaire waar genoeg te verbazen valt.

Eten

Eten

Samen

Samen

Dans & Muziek

Dans & Muziek

Maatschappij

Maatschappij

Perspectief

Perspectief

Perspectief

Eten

Eten

Samen

Samen

Dans & Muziek

Dans & Muziek

Maatschappij

Maatschappij

Perspectief

Perspectief