fbpx Skip to main content
 

; be expressive

 

; be free

 

; be passionate

 

; be rebellious

 

; be ambitious

1
1

Dans & Muziek

Kom luisteren en dansen

Dit jaar kun je tijdens Beholders genieten van verschillende documentaires rondom dans en muziek. Films met een diversiteit aan thema’s en invalshoeken. Bovendien hebben we bij Beholders al jaren een wens om documentaires meer af te wisselen met live kunsten. Dit jaar hebben we voor het eerst een vrij breed programma aan live optredens, en daar zijn we blij mee! Soms één-op-één gekoppeld aan een documentaire, soms omdat we gewoon zin hebben in een fijne afterparty. Maar allemaal de moeite waard!

Zo is er op vrijdagavond een dansavond met dj. Na een paar uur zitten even lekker met de voetjes van de vloer? Wij creëren een fijne sfeer met toffe videobeelden en muziek waar je lekker even op los kunt gaan!

Live dans en Balkan Beats

Op zaterdagavond bieden we graag de mogelijkheid om heerlijk te dansen op Balkan Beats. Aanleiding hiervoor is de vertoning van de documentaire My Borrowed Heritage, een film over de rijke folklore van voormalig Joegoslavië. Bovendien kun je voorafgaand aan de vertoning van deze film genieten van een live folkloristisch dansoptreden. “Ik dans zelf bij Kansemble”, vertelt Efie Derksen, maker van My Borrowed Heritage. “Wij vormen een dans-ensemble uit Nijmegen dat traditionele dansen uitvoert uit verschillende landen, in klederdracht en met een voorkeur voor dansen uit de Balkan. Voorafgaand aan de vertoning van My Borrowed Heritage voeren wij met Kansemble een korte choreografie uit met live muziek. Wij zijn allemaal Nederlanders, maar we hebben een grote passie voor wereldmuziek en -dans. Met ons optreden brengen we de het cultureel erfgoed uit mijn documentaire naar Beholders. Dit soort muziek is voor heel veel mensen onbekend, maar het is zó mooi. Er zit heel veel in. Die mensen hebben zoveel meegemaakt, en al die ervaringen zitten in die muziek. Hun ziel en hun pijn en hun liefde. En andersom zit die muziek in heel hun leven. Ieder belangrijk moment – van oogstfeest tot bruiloft tot begrafenis – wordt begeleid door muziek, zang en dans. Het is echt hun manier van leven en van verbinding maken. Waar wij vaak verbinding maken via gesprekken en woorden, spreken zij via hun muziek, zang en dans. En dat verbindt op een heel ander level. Want of je de taal nu wel of niet verstaat, hun gevoel versta je. En precies dat gevoel proberen wij ook in ons optreden voorafgaand aan de vertoning van My Borrowed Heritage mee te geven.”

“Of je de taal nu wel of niet verstaat, het gevoel versta je.”

Optreden Emma Wijdeveld

Op zondagmiddag treedt daarnaast Emma Wijdeveld op met een vijfkoppige band. Zij wordt als zangeres begeleid door een gitarist, basgitarist, drummer, toetsenist en violist. Emma is de hoofdpersoon uit Wacht Maar Af, waarin we getuige zijn van haar weg naar de droom die zij voor ogen heeft: zangeres worden en de podia veroveren. “Meteen toen ik Emma voor het eerst zag – ze was toen pas 13 jaar oud – vond ik haar heel erg goed en grappig”, zegt Susan Koenen, maker van Wacht Maar Af. “Zij is ook echt authentiek; ze gaat niet mee in de veiligheid van de massa, maar zoekt en vindt haar eigen weg. Ze durft zich te uiten en dat doet ze onder andere in haar muziek.” In die uitspraak kan Emma Wijdeveld zichzelf wel vinden: “Veel van mijn emoties uit ik in mijn liedjes”, zegt ze. “Soms is dat rancune, of verdriet, maar het kunnen ook observaties zijn van mensen. Ik probeer in mijn teksten zo eerlijk mogelijk te zijn. En ik probeer er écht iets goeds van te maken. Dat is mijn doel.”

“Het maken van de film en het volgen van haar ontwikkeling is een groot avontuur dat ik samen met Emma heb mogen beleven”, vertelt Susan. “Ik ben ontzettend trots op haar dat ze nu onder andere op Beholders optreedt. Ze zingt hele mooie, literaire teksten. Ze is heel goed met taal, alleen dáárom al zou je naar haar optreden moeten gaan luisteren. Maar bezoekers moeten uiteraard ook naar de film Wacht Maar Af komen kijken; Emma is namelijk zó’n inspirerende hoofdpersoon! Ze laat zich niet kisten, ze heeft een vuurtje dat ze laat ontbranden en dat geeft je als kijker of luisteraar echt een boost. Het werkt héél aanstekelijk om haar te zien!” “Ik heb ook heel veel zin om naar Beholders te komen!” vult Emma aan. “Ik wil mijn hele leven al graag optreden en ik hoop dat het ooit een betaalde baan gaat worden voor me. Ik vind dat ik een verhaal te vertellen heb, en dat wil ik laten horen. Tegelijkertijd vind ik het doodeng, haha! Juist daardoor geeft het me ook een kick om voor publiek te spelen. Samen met de band zingen en spelen vind ik bovendien het leukst! Dus ik zou het aanraden om te komen naar mijn optreden, het wordt écht leuk!”

Eten

Eten

Samen

Samen

Dans & Muziek

Dans & Muziek

Maatschappij

Maatschappij

Perspectief

Perspectief

Dans & Muziek

Eten

Eten

Samen

Samen

Dans & Muziek

Dans & Muziek

Maatschappij

Maatschappij

Perspectief

Perspectief