; be passionate

behold;

My Borrowed Heritage

Heeft authentieke folklore nog wel een plek in deze wereld?

De opvoeding van Efie was doordrenkt met wereldmuziek en dans uit de Balkan. Haar vader maakte muziek, haar moeder volksdanste. Door verschillende reizen naar Bosnië en Servië werd ze verliefd op de folklore van deze landen.

De meeste mensen kennen voormalig Joegoslavië vooral van de heftige oorlogsverhalen. Efie wil de rest van de wereld een andere kant laten gezien: de rijke folklore uit dit prachtige stukje Europa. Tegelijkertijd ziet ze de authentieke tradities verdwijnen. Ze vraagt zich af: heeft folklore nog een plaats in deze moderne wereld?

Met die vraag in haar achterhoofd reisde ze met een kleine crew door Bosnië en Servië om de verhalen achter de folklore te ontdekken. Van oudere mensen in klederdracht wonend in de bergen, tot dansende kinderen in Belgrado, en van een authentieke fluitenmaker tot een muzikant op het Eurovisie Songfestival. Hoe ziet de toekomst eruit voor folklore uit voormalig Joegoslavië?

My Borrowed Heritage - Beholders 2023

My Borrowed Heritage

Duur: 59 minuten
Gesproken taal: Nederlands, Engels, Servisch
Ondertiteling: Nederlands
Regisseur: Efie Derksen, Fenne van Loon
Jaar: 2021

Bekijk de trailer

Programma

Datum: Zaterdag 7 oktober
Tijd: 19:45 uur
Locatie: Noordkade
Verlengde Noordkade 12, Veghel

Maker: Efie Derksen
Maker: Fenne van Loon

Bestel kaartjes
Meer in het thema Dans & Muziek
Meer in het thema Dans & Muziek
Kansemble

Kansemble is een werelddans-en zanggroep die optredens verzorgd in het binnen- en buitenland. Kansemble is opgericht en wordt geleid door Guus van Kan, hij is ook de choreograaf en Efie Derksen regisseert de zang. Kansemble bestaat volgend jaar 10 jaar en heeft inmiddels een groot repertoire opgebouwd met dansen, liederen en kostuums van over de hele wereld, maar met een voorliefde voor Servië, Kroatië en Bosnië.

Kansemble brengt 7 oktober een optreden voorafgaand aan de film ‘My Borrowed Heritage’. Zij zullen liederen zingen uit de omgeving van Porgrmec, Bosnië en brengen een choreografie uit Šumadija, Servië in gevarieerde traditionele Servische kostuums en worden muzikaal begeleidt door Hans Derksen op accordeon, Gerwil Kusters op clarinet, Monique Lansdorp op viool en Joost Meilof op de contrabas.

Kansemble - Beholders
Live dans en Balkan Beats

Op zaterdagavond bieden we graag de mogelijkheid om heerlijk te dansen op Balkan Beats. Aanleiding hiervoor is de vertoning van de documentaire My Borrowed Heritage, een film over de rijke folklore van voormalig Joegoslavië. Bovendien kun je voorafgaand aan de vertoning van deze film genieten van een live folkloristisch dansoptreden. “Ik dans zelf bij Kansemble”, vertelt Efie Derksen, maker van My Borrowed Heritage. “Wij vormen een dans-ensemble uit Nijmegen dat traditionele dansen uitvoert uit verschillende landen, in klederdracht en met een voorkeur voor dansen uit de Balkan. Voorafgaand aan de vertoning van My Borrowed Heritage voeren wij met Kansemble een korte choreografie uit met live muziek. Wij zijn allemaal Nederlanders, maar we hebben een grote passie voor wereldmuziek en -dans. Met ons optreden brengen we de het cultureel erfgoed uit mijn documentaire naar Beholders. Dit soort muziek is voor heel veel mensen onbekend, maar het is zó mooi. Er zit heel veel in. Die mensen hebben zoveel meegemaakt, en al die ervaringen zitten in die muziek. Hun ziel en hun pijn en hun liefde. En andersom zit die muziek in heel hun leven. Ieder belangrijk moment – van oogstfeest tot bruiloft tot begrafenis – wordt begeleid door muziek, zang en dans. Het is echt hun manier van leven en van verbinding maken. Waar wij vaak verbinding maken via gesprekken en woorden, spreken zij via hun muziek, zang en dans. En dat verbindt op een heel ander level. Want of je de taal nu wel of niet verstaat, hun gevoel versta je. En precies dat gevoel proberen wij ook in ons optreden voorafgaand aan de vertoning van My Borrowed Heritage mee te geven.”