Eten
Heerlijke documentaires
Van klein en persoonlijk tot groots en werelds. Tijdens Beholders kun je dit jaar een drietal heerlijke documentaires kijken rondom het thema eten. Elk met zijn eigen sfeer en invalshoek. “Come Back Anytime is het kleine, maar prachtige verhaal van een chef-kok die al 40 jaar in een Japans restaurant ramen (noedels in een vlees- of visbouillon) bereidt”, vertelt Beholders-programmeur Frits. “Deze documentaire snijdt geen grote problemen aan, maar de liefde van die man voor zijn vak, en voor zijn vaste gasten, wordt in deze film heel mooi in beeld gebracht. De film toont één jaar in het bestaan van het restaurant, waarbij je ziet dat zijn vaste gasten een soort familie voor hem worden. Geen wereldproblemen, wel een mooie documentaire die je een goed gevoel geeft.”
“Is een keiharde hiërarchie nodig om iedereen ‘scherp te houden’ of kan het ook anders?”
“She Chef is een heel andere film”, vervolgt Frits. “Deze documentaire gaat over een jonge vrouw die top-kok wil worden. Ze gaat daarvoor langs een aantal sterrenrestaurants in onder andere Zwitserland, Baskenland (Spanje) en de Faeröer-eilanden. De film geeft niet alleen een inkijkje in de visie van een aantal verschillende sterrenrestaurants, maar zet je ook aan het denken over de vraag hoe je met elkaar omgaat in stressvolle situaties. Daarmee raakt deze documentaire nauw aan discussies die de laatste tijd veel in de media spelen rondom grensoverschrijdend gedrag, achter de schermen van tv-programma’s en in de politiek. Is een keiharde hiërarchie – in dit geval in de keuken – nodig om iedereen ‘scherp te houden’ of kan het ook anders? Een interessante discussie. Maar She Chef is ook de zoektocht van een jonge vrouw naar wie ze wil zijn: als chef en als mens. Sowieso denk ik dat iedereen uit het brede aanbod op Beholders zijn eigen, persoonlijke documentaire kan kiezen. Kom het dus vooral zelf ervaren!”