; be responsible

behold 2021;

Voor Jou Wil Ik Zijn

Zorgen voor je broer

Al van jongs af aan voelt Janine een bijzondere band met haar verstandelijk beperkte broer Albert-Jan. Maar nu hij ouder wordt, ziet zij haar ouders steeds meer worstelen en besluit ze dat het tijd is de zorg officieel van hen over te nemen. Nu mag zij er zijn voor Albert-Jan. Wat betekent deze nieuwe verantwoordelijkheid voor haar relatie met haar grote broer?

Net na zijn vijftigste verjaardag neemt Janine (50) de zorg voor haar broer Albert-Jan van haar ouders over. Dat dit niet slechts een formaliteit is, blijkt al snel. Albert-Jan leeft in zijn eigen wereld en kan niet praten. Daarom moet Janine regelmatig belangrijke beslissingen nemen zonder precies te weten wat er in hem omgaat. Dat maakt haar vaak onzeker, want hoe weet ze of ze het goed genoeg doet? Zij is voortaan degene die meegaat naar zijn behandelingen. Ingrepen die het beste zijn voor Albert-Jan, maar waar hij duidelijk onrustig van wordt. Janine worstelt zowel fysiek als mentaal met haar nieuwe rol, want hoe kan ze ervoor blijven zorgen dat ze – ondanks alles wat ze hem moet ‘aandoen’ – ook nog gewoon zijn lieve zus is?

Janine slaat zich er, samen met haar zusje Annette, moedig en met de nodige humor doorheen. Maar als het coronavirus Nederland bereikt en de woongroep van Albert-Jan wordt afgesloten van de buitenwereld, wordt het zelfs haar te veel. De zussen kunnen niet meer bij hun broer op bezoek en zijn afhankelijk van de begeleiding om met hun broer te communiceren. Met Albert-Jan zelf gaat het tijdens de lockdown verrassend goed, wat weer nieuwe vragen oproept. Hoe hard heeft hij zijn zussen eigenlijk nodig?

Beholders - Voor Jou Wil Ik Zijn

Voor Jou Wil Ik Zijn

Duur: 53 minuten
Gesproken taal: Nederlands
Ondertiteling: Geen
Regisseur: Marinka de Jongh
Land: Nederland
Jaar: 2021

Bekijk de trailer

Onze gasten

Regisseur: Marinka de Jongh

Marinka is een onafhankelijke documentairemaker. Ze voelt zich sterk aangetrokken tot maatschappelijke onderwerpen. Haar vertaling hiervan is persoonlijk en intiem. Hoewel zij er vaak voor kiest om werelden te laten zien die voor anderen onbekend zijn, maakt ze onderliggende dilemma’s en emoties wel voor iedereen herkenbaar.

Programma 2021

Datum: Donderdag 14 oktober
Tijd: 20:00 uur
Regisseur: Marinka de Jongh
Locatie: Kleijngeld
Pastoor Clercxstraat 53-55, Zijtaart

Lees het director's statement van Marinka de Jongh
Lees het director's statement van Marinka de Jongh