; be upset

behold 2019;

Ghost Fleet

Slavernij kent niet alleen een verleden

Thailand is een van de grootste leveranciers van vis ter wereld, maar door overbevissing raken de ooit zo rijk gevulde Thaise zeeën leeg. Schepen moeten steeds verder de zee op om aan de quota te voldoen, waardoor ze soms jaren onderweg zijn. Hierdoor neemt de interesse in het vissersberoep af, en kampt de Thaise visindustrie met een groot visserstekort. Mensensmokkelaars zien er brood in en ontvoeren mannen uit de omringende landen. Jonge jongens, soms nog maar net tiener, worden uit Cambodja en Myanmar geplukt en verkocht aan vissersbedrijven. Jarenlang worden ze gedwongen te werken op schepen in barre omstandigheden. Wie weigert wordt geslagen, opgesloten of zelfs vermoord.

De film volgt Patima, die vanuit Bangkok een organisatie runt waarmee ze hulp biedt aan ex-slaven. Vergezeld door onder anderen Tun Lin, die op zijn veertiende werd ontvoerd en elf jaar lang werd gedwongen te werken op een vissersboot, onderneemt Patima een expeditie naar Indonesië. Daar hoopt ze een aantal ex-slaven te vinden die zich schuilhouden op eilandjes bij de kust, om ze thuis te herenigen met hun familie.

Patima Tungpuchayakul werd in 2017 genomineerd voor de Nobel Prijs voor de Vrede. Ghost Fleet werd vertoond op het Movies that Matter Festival 2019 en won daar de Activist Documentary Award and the Audience Award

Be upset Beholders

Ghost Fleet

Duur: 90 minuten
Gesproken taal: Burmees, Engels, Indonesisch, Khmer, Thai
Ondertiteling: Engels
Regisseur: Shannon Service
Land: Verenigde Staten
Jaar: 2018

Movies that Matter

Movies that Matter zet film in voor het stimuleren van de dialoog over een rechtvaardige en duurzame wereld. Movies that Matter genereert impact door mensen een spiegel voor te houden, inzicht te geven en vragen te stellen. Film is daarbij geen sluitend pleidooi, maar een startpunt van een proces van meningsvorming.

Bekijk de trailer

Onze gasten

Gast: Christien Absil

Christien is visserijbioloog en mariene ecotoxicoloog. Christien is de bedenkster van de VISwijzer en hiervoor stond ze drie maal in de Duurzame top 100 van dagblad Trouw. Ze werkt met het Nederlandse ministerie van visserij, de Europese Commissie, wetenschappers en talrijke internationale NGO’s. Ze is in 2016 gekozen als vice-voorzitter van de Europese Seafood Markets Advisory Council, lid van de Multi Stakeholder Group van Seafood Watch en medeoprichter van de Global Seafood Ratings Alliance.

Moderator: Luuk Heezen

Luuk Heezen is presentator en journalist. Hij presenteert en modereert geregeld evenementen in de culturele sector, maakt radiodocumentaires voor de VPRO op NPO Radio 1, en maakt video’s voor tentoonstellingen in musea en online voor de Museumvereniging.

Programma 2019

Datum: Zaterdag 12 oktober
Tijd: 20:30 uur
Gast: Christien Absil
Moderator: Luuk Heezen
Locatie: Walsmalerij, Noordkade
Verlengde Noordkade 10, Veghel