; be challenged

behold 2019;

King Skate

Een gevoel van vrijheid tijdens het communisme

De eerste documentaire over de opkomst van skateboarden in Tsjechië vertelt een aangrijpend verhaal over de hang naar vrijheid in een samenleving die verstikt is door het communistische regime. Unieke archiefbeelden in combinatie met een opzwepende punk soundtrack stellen ons voor aan de culthelden van de boards en hun eindeloze feesttocht door de grijze dagen van de Tsjechische Normalisatie.

“Stick close to the concrete. Jam through the space. Keep it moving. Skate!” Schrijver, journalist, DJ en freelance filmmaker Šimon Šafránek maakte met King Skate zijn eerste documentaire. Brutaal, maar ook verstandig, melancholisch en innemend. Op de soundtrack horen we The Clash, Sex Pistols, Killing Joke, Visaci Zámek en Miro Žbirka, terwijl we voorgesteld worden aan de skaters Ivan Zobák Pelikán, Petr Forman, and Luděk Váša.

Beholders King Skate

King Skate

Duur: 82 minuten
Gesproken taal: Tsjechisch
Ondertiteling: Engels
Regisseur: Šimon Šafránek
Land: Tsjechië
Jaar: 2018

Bekijk de trailer

Onze gasten

Regisseur: Šimon Šafránek

Eind jaren negentig startte Šimon als filmcriticus en werkte voor Major Czech magazines en kranten met een focus op film en muziek. Hij regisseerde de korte documentaire The Myth (2003) over Nick Cave en zijn fans. Šimon regisseerde ook televisiedocumentaires die zich richtten op muziek. In midden jaren 90 is Šimon begonnen als DJ met The Fakes Collective. Hij is tevens de schrijver van de twee romans 23 en Fleischerei 36, die gaan over wat hij heeft meegemaakt tijdens zijn periode in Berlijn.

Programma 2019

Datum: Vrijdag 11 oktober
Tijd: 20:30 uur
Gast: Šimon Šafránek
Locatie: Podiumzaal, Noordkade
Verlengde Noordkade 10, Veghel

Datum: Zaterdag 12 oktober
Tijd: 20:30 uur
Gast: Šimon Šafránek
Locatie: City Theater
Hoofdstraat 145, Schijndel

Lees het director's statement van Šimon Šafránek
Lees het director's statement van Šimon Šafránek