fbpx Skip to main content
 

; be adaptive

column;

Jack Monde

Beholders laat je niet meer los

Als kunst de bewuste creatie is door een mens van iets dat emoties oproept, positief of negatief, dan zijn documentairemakers in mijn ogen ware kunstenaars. Ze laten ons beelden met zeggingskracht zien en verhalen van mensen horen die meer zeggen dan een weergave van de werkelijkheid. Ze hebben verbeeldingskracht, willen inspireren en verbinden. Het is wellicht ook daarom dat het jaarlijkse documentairefestival Beholders zo goed past in de Cultuurfabriek op de Veghelse Noordkade. Een plek waarin groot en klein talent, geïnspireerd door de industriële omgeving en door andere creatieve geesten, mag creëren, recreëren en inspireren.

Toegegeven, ik moest als Noordkadebewoner in het begin heel even wennen aan de komst en inrichting van het festival voordat ik de unieke meerwaarde begon te zien en te ervaren. Beholders houdt je als bezoeker gedurende een aantal dagen stevig in z’n greep en laat je niet zelden pas veel later of zelfs helemaal niet los. Nog steeds kan ik beelden voor de geest halen over zwerfplastic uit onze kanalen en rivieren op de Noordpool, de kracht van water, de wereldwijde belangen bij de voedseltransitie en een nieuwe woonvorm voor mantelzorg.

Weliswaar probeer ik zelf al jaren tussen het matige aanbod op televisie de parels van documentaires te vinden en te bekijken, die door de publieke omroep en door sommige buitenlandse zenders worden uitgezonden. Maar collectief kijken, beleven, bespreken en verwerken van een indrukwekkende documentaire is toch echt een beleving van een andere orde.

Ik kijk uit naar de nieuwe editie, hopelijk wordt het heel druk bezocht, want dat verdient het festival en het doet recht aan de tomeloze energie van de organisatie om het festival betekenisvol en kwalitatief hoogwaardig te laten zijn. Ik laat me weer graag verrassen!

Jack Monde
Communicatieadviseur Cultuur Haven Veghel

Lees alle columns

Lees alle interviews