fbpx Skip to main content
 

; be strong

director's statement;

Sophie Dros

Sisterhood

Bijna iedere vrouw die ik ken worstelt met haar vrouw-zijn, omdat we constant geconfronteerd worden met vooroordelen van anderen. Ikzelf ook, maar tegelijkertijd maak ik me zelf ook schuldig aan het in stand houden van deze vooroordelen en van het belachelijk kritisch zijn op mijzelf en op andere vrouwen. Haast uit reflex vorm ik een mening. De onderlinge strijd tussen vrouwen is keihard.

Ik heb het gevoel te worden gecorrigeerd als ik afwijk van de norm.

Hoezeer ik me ook bewust ben van de heersende male gaze en hoe graag ik deze ook aanvecht, heb ik hem ook geïnternaliseerd, zoals vrijwel alle vrouwen om me heen. Ondanks het #metoo-tijdperk en de body positivity-beweging, voel ik nog steeds ongemak rondom bepaalde (vrouwelijke) onderwerpen. Schaamte voor de ‘minder elegante’ kanten van het vrouw zijn. De angst om af te wijken van de heersende norm. Het ‘bloed’ in maandverband reclames is nog steeds klinisch blauw en ik moet onwetende volwassen mannen nog steeds de werking van de vrouwelijke cyclus uitleggen. Ik voel nog altijd dat ik me ingetogen moet gedragen, meningen en verlangens moet onderdrukken, me moet schamen voor dingen die intrinsiek zijn aan het leven als vrouw en mens. Ik heb het gevoel te worden gecorrigeerd als ik afwijk van de norm.

Met deze film wil ik blootleggen op welke manier vrouwen in hun dagelijks leven worden geconfronteerd met traditionele representaties van het vrouw-zijn. Ik wil laten zien hoe dit niet klopt met de ervaringen en verlangens van vrouwen zelf. Via de verhalen van ons personages wil ik een alternatief bieden van de ideale vrouw, zodat ik bij kan dragen aan een gezond en realistisch beeld.

Sophie Dros
Sisterhood

Lees alle director's statements

Lees alle interviews