; be upset

behold;

Ghost Fleet

Slavernij kent niet alleen een verleden

Thailand is een van de grootste leveranciers van vis ter wereld, maar door overbevissing raken de ooit zo rijk gevulde Thaise zeeën leeg. Schepen moeten steeds verder de zee op om aan de quota te voldoen, waardoor ze soms jaren onderweg zijn. Hierdoor neemt de interesse in het vissersberoep af, en kampt de Thaise visindustrie met een groot visserstekort. Mensensmokkelaars zien er brood in en ontvoeren mannen uit de omringende landen. Jonge jongens, soms nog maar net tiener, worden uit Cambodja en Myanmar geplukt en verkocht aan vissersbedrijven. Jarenlang worden ze gedwongen te werken op schepen in barre omstandigheden. Wie weigert wordt geslagen, opgesloten of zelfs vermoord.

De film volgt Patima, die vanuit Bangkok een organisatie runt waarmee ze hulp biedt aan ex-slaven. Vergezeld door onder anderen Tun Lin, die op zijn veertiende werd ontvoerd en elf jaar lang werd gedwongen te werken op een vissersboot, onderneemt Patima een expeditie naar Indonesië. Daar hoopt ze een aantal ex-slaven te vinden die zich schuilhouden op eilandjes bij de kust, om ze thuis te herenigen met hun familie.

Patima Tungpuchayakul werd in 2017 genomineerd voor de Nobel Prijs voor de Vrede. Ghost Fleet werd vertoond op het Movies that Matter Festival 2019 en won daar de Activist Documentary Award and the Audience Award

Be upset Beholders
Ghost Fleet

Duur: 90 minuten
Gesproken taal: Burmees, Engels, Indonesisch, Khmer, Thai
Ondertiteling: Engels
Regisseur: Shannon Service
Land: Verenigde Staten
Jaar: 2018

Movies that Matter

Movies that Matter zet film in voor het stimuleren van de dialoog over een rechtvaardige en duurzame wereld. Movies that Matter genereert impact door mensen een spiegel voor te houden, inzicht te geven en vragen te stellen. Film is daarbij geen sluitend pleidooi, maar een startpunt van een proces van meningsvorming.

>> Bekijk de trailer
>> Onze gasten
Gast: Christien Absil

Christien is visserijbioloog en mariene ecotoxicoloog. Christien is de bedenkster van de VISwijzer en hiervoor stond ze drie maal in de Duurzame top 100 van dagblad Trouw. Ze werkt met het Nederlandse ministerie van visserij, de Europese Commissie, wetenschappers en talrijke internationale NGO’s. Ze is in 2016 gekozen als vice-voorzitter van de Europese Seafood Markets Advisory Council, lid van de Multi Stakeholder Group van Seafood Watch en medeoprichter van de Global Seafood Ratings Alliance.

Moderator: Luuk Heezen

Luuk Heezen is presentator en journalist. Hij presenteert en modereert geregeld evenementen in de culturele sector, maakt radiodocumentaires voor de VPRO op NPO Radio 1, en maakt video’s voor tentoonstellingen in musea en online voor de Museumvereniging.

Programma

Kaartjes: € 10,- per stuk
Datum: Zaterdag 12 oktober
Tijd: 20:30 uur
Locatie: Walsmalerij, Noordkade
Verlengde Noordkade 10, Veghel

Gratis consumptie

Bij elke voorstelling krijg je bij binnenkomst een bon voor een gratis consumptie. Deze bon kan besteed worden na de Q&A. Zo hopen we dat je nog even blijft en vooral dat je het gesprek aangaat met onze andere bezoekers…

Online verkoop

Kaartjes kunnen alleen besteld worden op deze website en online betaald worden. Na betaling krijg je van ons een mail met je e-ticket. Als je een vraag of problemen ervaart met betrekking tot de kaartjes, stuur ons dan een mailtje op tickets@beholders.nl.

Retourneren van kaartjes

Als je je kaartjes wilt retourneren of omruilen, stuur ons dan een mailtje via tickets@beholders.nl. We bekijken elke vraag op zichzelf en houden rekening met de reden, de tijd tot de voorstelling en of de voorstelling uitverkocht is.