fbpx Skip to main content
Moderatoren

Jetty Eugster

 

; be informed

 

; be undammed

 

; be thoughtful

 

; be prescient

 

; be portrayed

 

; be touched

 

; be warm

 

; be strong

 

; be dubbed

 

; be heard

 

; be wise

 

; be connected

 

; be sensible

 

; be tolerant

 

; be criminal

 

; be free

 

; be majestic

 

; be amazed

 

; be guided

 

; be persistent

 

; be uprooted

 

; be casual

 

; be hopeful

 

; be curious

 

; be surprised

 

; be impartial

 

; be passionate

 

; be inquisitive

 

; be awaiting

 

; be surprised

 

; be revolutionary

 

; be dedicated

 

; be reflective

 

; be resolute

 

; be surprised

1
1

moderator;

Jetty Eugster

Jetty Eugster, voormalig burgemeester van Schijndel en voormalig waarnemend burgemeester van Reusel-De Mierden. Vrouw van Erik, moeder van 3 dochters en oma van 3 kleindochters en nu sinds 12 juni 2021 echt pensionada, maar wel een drukke pensionada met een aantal vrijwillige bestuursfuncties. Nog altijd brandt het vuurtje in haar om wat er in de wereld gebeurt, ver weg en dichtbij. Ze wil heel graag weten wat mensen bezighoudt en hoe het met hen is, en durft dat ook te vragen. Houdt van plezier in het leven maar verliest de verdrietige kanten niet uit het oog.

“Het idee van moderator zijn bij Beholders sprak mij vanaf het begin enorm aan. Zo’n documentaire is niet zomaar even een filmpje dat je kijkt hè. Het komt echt wel even binnen. Het is dan ook goed dat je naderhand met elkaar in gesprek kunt; dat is nodig om alles te kunnen verwerken. Ik ben blij dat ik daaraan een bijdrage mag leveren. Als moderator kijk ik naar de documentaire met de vragen: wat zit erin? Wat raakt me? Dat is mijn leidraad en ik hoop ook dat we de dingen die ons raken met elkaar kunnen delen op die avond.

Toen ik nog burgemeester was, ging ik wel eens naar mensen die iemand hadden verloren bij bijvoorbeeld een auto-ongeluk of zelfdoding. Mijn dochters zeiden dan: ‘mam, hoe kún jij dat toch? Je kent die mensen helemaal niet; zij hebben iets vreselijks meegemaakt en jij gaat er gewoon heen.’ Maar dat menselijke was júíst waarom ik graag burgemeester was. Het past bij mij: ik stelde oprechte vragen en de mensen konden hun verhaal vertellen aan mij. In mijn rol als moderator kan ik die eigenschappen van mezelf goed kwijt: het menselijke, het oprecht nieuwsgierige en het feit dat mensen zich bij mij prettig genoeg voelen om zich open te stellen.

Het menselijke aspect komt ook terug in de documentaire ‘Wei’, die ik 2020 heb begeleid. ‘Wei’ is héél persoonlijk. De filmmaker Ruud Lenssen filmt zijn eigen ouders, van wie zijn vader dementie heeft. Het feit dat hij zijn eigen ouders filmt, maakt de situatie zó ontzettend kwetsbaar. Ik werd er echt even stil van.”

Jetty Eugster - Beholders
Lees alle columns

Lees alle columns

Lees alle interviews

Lees alle interviews