fbpx Skip to main content
Partners Interview

Grondleggers in Meierijstad

 

; be informed

 

; be undammed

 

; be thoughtful

 

; be prescient

 

; be portrayed

 

; be touched

 

; be warm

 

; be strong

 

; be dubbed

 

; be heard

 

; be wise

 

; be connected

 

; be sensible

 

; be tolerant

 

; be criminal

 

; be free

 

; be majestic

 

; be amazed

 

; be guided

 

; be persistent

 

; be uprooted

 

; be casual

 

; be hopeful

 

; be curious

 

; be surprised

 

; be impartial

 

; be passionate

 

; be inquisitive

 

; be awaiting

 

; be surprised

 

; be revolutionary

 

; be dedicated

 

; be reflective

 

; be resolute

 

; be surprised

1
1

interview 2022;

Mark & Willem

Grondleggers in Meierijstad

Volgende maand staat de vierde editie op stapel van Beholders. Een festival dat gevierd wordt op een aantal markante plekken in onze gemeente met op het programma documentaires en drankjes. “Wij vragen eigenlijk nooit of je naar een documentaire wilt komen.” zegt Willem Wouters. “Wij vragen met wie je wilt komen.”

Documentaires zijn populair. Op televisie, op Netflix, op HBO. Zeker in Nederland. Maar wat is nou gezelliger dan de sfeer van een festival? Met in vijf dagen meer dan dertig documentaires en zeventig vertoningen zit er voor iedereen iets tussen.

Wat zie jij?

Voor de grondleggers van het festival, Mark van de Laarschot en Willem Wouters, begon het precies zo. Wouters: “Wij gingen dan een paar dagen naar IDFA in Amsterdam, documentaires kijken. Maar eigenlijk vooral veel ouwehoeren. Verder praten over de dingen die we gezien hadden. Onze verbazing, onze verwondering.” Van de Laarschot vult aan: “En het grappigst zijn misschien nog wel de verschillen. Bij elke documentaire zie je allebei dingen die de ander niet ziet. Waarom vallen die dingen je op?”.

Het gaat er natuurlijk niet om of er iemand gelijk heeft. De vraag is gewoon wat je ziet. Dat is de belangrijkste vraag van het festival geworden. Wat zie jij?

Bijzondere locaties

Die ervaring ligt nu dus voor het oprapen in Meierijstad. Documentaires in de oude gemeentehuizen van Veghel en Schijndel, in de Knoptoren in Sint-Oedenrode, in jongerencentra Honk en Bizzi, in Casa del Arte in Wijbosch en het hart van het festival ligt op de Noordkade. Naast documentaires vind je daar een festivalplein, een festivalcafé en in het weekend kun je er ’s avonds ook nog dansen, na alle gesprekken.

De plek waar je kijkt betekent veel. Hoe mooi is het om een documentaire te kijken in een oude kerk? Of in een oude raadzaal? Samen in een zaal, opgaan in het moment, de reacties van het publiek. Het zijn de dingen die het de moeite maken om de tijd te nemen om naar Beholders te gaan. “De beleving wordt alleen maar beter als je het niet bij één documentaire laat.”, verzekert Wouters. “Stippel je eigen route uit en bedenk wie je mee vraagt.”

Wat staat er op het programma?

De vraag wat er op het programma staat wordt al verschillende keren ontweken. “Alles wat wij zeggen over het programma geeft ook weer een richting. Dat vinden we zonde. We vertellen op onze website en in onze festivalkrant bewust niet welke prijzen documentaires gewonnen hebben of op welke festivals ze vertoond zijn. Als je leest waar een documentaire over gaat, dan zou dat voldoende moeten zijn om te bepalen of je deze wilt zien.”, zegt Wouters.

“Sterker nog,” vervolgt van de Laarschot. “Wij zijn er van overtuigd dat je verwondering kunt vinden in elke documentaire die je met aandacht kijkt. Daarom hebben we ook Surprise Docs opgenomen in ons programma. Laat je maar verrassen.”

Lees alle columns

Lees alle columns

Lees alle interviews

Lees alle interviews