column 2022;
Ellen Kooijmans
Kunst is communicatie
In 2019, toen Beholders voor het eerst plaatsvond, was ik met mijn team van kunstenaars aanwezig bij de film In The Studio. In deze documentaire volgt filmmaker Ana Salas haar vader, de Colombiaanse schilder Carlos Salas, terwijl hij een enorm schilderij maakt. De documentaire volgt het maakproces: van de eerste beweging van de kwast tot de laatste. De film raakte me enorm. Niet zo vreemd, want zelf ben ik ook de dochter van een kunstenaar, dus ik herkende veel in de film. Wat wél bijzonder was, was dat ik de film eerder al gezien had. Op mijn laptop, alleen. En toen werd ik veel minder geraakt. Met mijn team van kunstenaars om me heen realiseerde ik me (opnieuw) wat de kracht is van sámen kijken en beleven. Van live samenkomen. Van in gesprek gaan met elkaar.
Het tekent ook waar ik met mijn bedrijf GEK voor sta. Met kunst raak je mensen, in het hoofd en in het hart. Kunst verdiept en verrijkt communicatie. En dat is wat we willen bereiken. Dat mensen elkaar beter begrijpen. Dat ze tot nieuwe inzichten komen. Dat ze makkelijker en beter kunnen samenwerken. Met ons team van kunstenaars gaan we aan de slag rondom vraagstukken op het gebied van samenwerking, verandering, talentontwikkeling en organisatiecultuur. We verbinden mensen met elkaar, met organisaties, met merken. Dit doen we door bijzondere belevenissen te creëren. Kunst, in de breedste zin van het woord, is daarbij ons middel: kunst verbindt, kunst betrekt je, brengt je in gesprek. Precies zoals Beholders dat ook nastreeft.
Als mensen bij elkaar komen, hoe kun je daar dan zoveel mogelijk uithalen? Hoe zorg je dat er iets ontstaat? Dat er dingen gebeuren die je bijblijven? Het zijn vragen die in mijn werk voorop staan en die ik één-op-één herken in Beholders. Kunst zorgt voor waardevolle ontmoetingen. Of het nu een documentaire is of een andere kunstvorm. En dan is er nóg een visie die ik zie bij zowel Beholders als GEK: de maker centraal stellen. Eén van de redenen waarom ik mijn bedrijf ben gestart is om kunstenaars ruimte en gelegenheid te bieden om te laten zien wat ze kunnen betekenen. Zij hebben zó veel in hun mars, ik wil ze helpen om dat naar buiten te brengen. Zoals bij Beholders de maker centraal staat, zo staat bij mij de kunstenaar centraal.
In 2021 waren we weer met ons team bij een documentaire van Beholders, dit keer bij de film Mau. En weer realiseerde ik me: wat waardevol! Wat tof hoe dit aansloeg en wat mooi hoe lang nadien er nog goede gesprekken gevoerd werden op kantoor, naar aanleiding van deze documentaire. En of het nu documentaire is, muziek, beeldende kunst of theater: wat kan kunst toch een te gek communicatiemiddel zijn.
Ellen Kooijmans
GEK – kunst en communicatie