; be ethical

behold 2019;

Well Fed

Kun je nog tegen genetische modificatie zijn?

Er is, met name in Europa, een sterke weerstand tegen het genetisch modificeren van landbouwgewassen. Waar komt die weerstand toch vandaan? En vooral: welke impact heeft de weerstand in het Westen op mensen in armere landen, voor wie de aanwezigheid van voldoende voedsel niet zo’n zekerheid is als hier?

De documentaire volgt Hidde Boersma en Karsten de Vreugd in hun zoektocht naar antwoorden in dit debat. Hidde is een overtuigd voorstander van gentech, Karsten iemand die er eigenlijk niet veel van af weet, maar iedereen om hem heen hoort ageren tegen de techniek. Mensen die net als hij ”groen” zijn en begaan met de wereld.

Hun zoektocht brengt ze zowel bij experts, die diep in de materie zitten, als bij arme, kleine boeren in Bangladesh, die sinds kort met genetische gemodificeerde gewassen werken. Zo hopen ze een antwoord te krijgen op de belangrijke vraag: Is het moreel wel verdedigbaar om tegen genetische modificatie te zijn?

Be ethical Beholders

Well Fed

Duur: 52 minuten
Gesproken taal: Nederlands, Engels, Bengali
Ondertiteling: Nederlands
Regisseur: Hidde Boersma, Karsten de Vreugd
Land: Nederland
Jaar: 2017

Bekijk de trailer

Onze gasten

Regisseur: Karsten de Vreugd

Filmmaker en acteur, heeft een gezonde argwaan tegen de mening van de meerderheid. Hoe kunnen mensen (waar hij misschien wel eentje van is) zich beroepen op wetenschap en feiten als het gaat om opwarming van de aarde en diezelfde wetenschap met argwaan benaderen als het gaat om genetische modificatie van eten? Hoe komen we los van onze aannames en durven we open te staan voor andere inzichten? Los van de eventuele uitkomst. Hoe kunnen wij een verhaal vertellen wat niet preekt maar prikkelt en een brug slaat tussen mensen die hetzelfde voor ogen hebben: een betere aarde.

Programma 2019

Datum: Vrijdag 11 oktober
Tijd: 20:00 uur
Gast: Karsten de Vreugd
Locatie: Apotheek, Noordkade
Verlengde Noordkade 10, Veghel

Bekijk ook hun documentaire op Beholders 2022
Bekijk ook hun documentaire op Beholders 2022