; be creative

behold 2020;

Rip! A Remix Manifesto

Een pleidooi voor de vrijheid van creativiteit

Rip! A Remix Manifesto is een open source documentaire uit 2008 over het concept van copyright. Regisseur Brett Gaylor wil met dit filmische manifest een lans breken voor veranderingen in auteursrecht en intellectueel eigendom. Change is the only constant. Waar staan we twaalf jaar later?

Gaylor vertelt zijn verhaal aan de hand van de muziek van de dj Girl Talk. Girl Talk is een meester in de mash up: samples uit bestaande muziek mixen tot een nieuw nummer. Daarmee haalt de jonge artiest zich wel problemen op de hals. Het openbaar draaien en bewerken van andermans muziek, ofwel het intellectueel eigendom van anderen, kost geld.

Met deze copyrightwetgeving is regisseur Brett Gaylor het pertinent oneens: “Dat betekent dat mijn favoriete artiest een crimineel is en dat jij niet zou mogen kijken omdat ik deze nummers niet in mijn film mag gebruiken.” Gaylor versnijdt de interviews met artiesten, wetgevers, bedrijven en consumenten met animaties, archiefbeelden en collages. Hij monteert, als in een videoclip, snel en gevarieerd.

Beholders - Rip! A Remix Manifesto - Poster

Rip! A Remix Manifesto

Duur: 83 minuten
Gesproken taal: Engels
Ondertiteling: Engels
Regisseur: Brett Gaylor
Land: Verenigde Staten
Jaar: 2008

Bekijk de trailer

Onze gasten

Gast: Maarten van Hooft

Maarten van Hooft is een creatief baasje. Als copywriter en strateeg maakt hij al 22 jaar reclame voor nationale en internationale merken. Daarnaast is hij al sinds jaar en dag spreekstalmeester op Paaspop, schrijft hij voor de Lowlands dagkrant en organiseert Maarten popquizzen door het hele land. In zijn werk (reclame) en zijn hobby (muziek) ondervindt Van Hooft dagelijks dat alles al eens is gedaan, maar toch weer net even anders is dan daarvoor.

Programma 2020

Datum: Donderdag 8 oktober
Tijd: 20:30 uur
Moderator: Maarten van Hooft
Gast: Willem Wouters
Locatie: Noordkade
Verlengde Noordkade 10, Veghel