; be devoted

behold 2020;

Enkeltje Hemel

De ongemakkelijke reis naar een stukje hemel

De bedevaart naar Lourdes is een begrip in het katholieke Zuiden. Ieder jaar gaan tienduizenden mensen met bus of vliegtuig naar het pelgrimsoord aan de voet van de Franse Pyreneeën. Maar de echte bedevaartganger gaat per trein en doorstaat de vele ongemakken die daarmee gepaard gaan.

Filmmaker Jan Thijssen (Den Bosch, 1963) kreeg de verhalen over Lourdes en de bijzondere bedevaartstrein met de paplepel ingegoten. Familieleden maakten deze reis al in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Voor de kleine Jantje Thijssen kregen deze verhalen over de heilige Bernadette, het wonderwater uit de grot en de vriendschappen die in de trein ontstaan waren, bijna mythische proporties. Als hij later groot was, zou hij die treinbedevaart ook maken.

De bedevaartstrein rijdt al een kleine eeuw vanuit Zuid-Nederland naar het Franse Lourdes. Een reis die niet altijd even gemakkelijk is: uren vertraging, ongemakkelijke couchettes, verlichting die uitvalt. Toch kiezen duizenden pelgrims (katholieken, protestanten en anders-gelovigen) nog steeds voor deze manier van reizen. “De reis is zwaar en heel vermoeiend”, zegt een bedevaartgangster , “maar voor mij is het een voorbereiding op Lourdes. De treinreis daar naartoe is al een bedevaart. De reis naar een stukje hemel.”

Vroeger was het een eer voor de Belgische en Franse spoorwegen om deze trein te laten rijden, maar tegenwoordig zien ze het eerder als een last. Met moeite vindt deze chartertrein zijn weg tussen de drukke dienstregelingen van passagiers-, goederen- en hogesnelheidstreinen. De stichting die de reizen organiseert, heeft in ieder geval de toezegging dat de trein de komende jaren nog kan rijden. Maar het is onzeker hoe lang nog. En met de trein verdwijnt er dan weer een deel van het immaterieel erfgoed.

De muziek voor Enkeltje Hemel is gemaakt door trompettist Eric Vloeimans en pianist Jeroen van Vliet.

Beholders - Enkeltje Hemel

Enkeltje Hemel

Duur: 55 minuten
Gesproken taal: Nederlands
Ondertiteling: N.v.t.
Regisseur: Jan Thijssen
Land: Nederland
Jaar: 2014

Onze gasten

Maker: Jan Thijssen

Of het nu gaat over het ontstaan van de kunstcollectie van het Van Abbe Museum, de Eindhovense kunstenaar René Daniëls of de spirituele reis van Brabantse en Limburgse bedevaartgangers: de Brabantse roots van Jan is aanwezig in alles wat hij doet. Dat die Brabantse manier van vertellen, zijn eigen specifieke beeldtaal, ook internationaal begrepen en gewaardeerd wordt, maakt hem stiekem best een beetje trots. Of, op zijn Brabants gezegd: “Ok moi!”

Programma 2020

Datum: Donderdag 8 oktober
Tijd: 19:30 uur
Gast: Jan Thijssen
Gast: Patrick Kuis
Moderator: Frits Buijs
Locatie: De Vriendschap
Pastoor Teurlingstraat 30, Boskant