; be adaptive

behold 2020;

Zorg voor Doy

Iedereen verdient een mooie oude dag op zijn favoriete plek

Op het veld staat een man te schoffelen. Zijn oude handen houden de houten steel stevig vast. Met trillende vingers peutert hij een hoekje los uit het zakje met wortelzaadjes. Langzaam en aandachtig laat hij de zaadjes in de stoffige grond vallen. Dan recht hij zijn rug en kijkt voor zich uit, naar twee jonge mensen die een eindje verderop hun inboedel van een veewagen naar hun tijdelijke huis op het boerenerf verhuizen. Vandaag begint hier hun nieuwe toekomst en verandert het leven van de oude man voor altijd.

Doy (80), woont in een monumentale boerderij aan de rand van het Brabantse dorp Oirschot. Het is de boerderij waar hij werd geboren en waar hij wil blijven tot aan zijn dood. Maar wat doe je als niet alleen jij maar ook het huis waar je woont ouderdomsverschijnselen begint te vertonen? Hoe richt je je leven in zodat je lang gezond thuis kunt blijven wonen en wat is daarvoor nodig?

Zorg voor Doy is een film over zorg voor elkaar in een alsmaar veranderend Nederland. Een land dat op zoek is naar nieuwe woonvormen. Een terugtrekkende overheid vraagt om meer burgerkracht en participatie, ook met betrekking tot mantelzorg. De meeste mensen kiezen er niet voor deze taak op zich te nemen. Het overkomt ze. Zo niet bij Doy’s achterneef Toon (33) en zijn partner Janne (29). Zij maken een bewuste keuze. Toon en Janne willen graag op de boerderij komen wonen. Ze hopen zo de oude boerderij te kunnen behouden. Daarnaast willen ze de oude schuur (’t schop) naast het huis verbouwen tot een (mantel)zorgwoning voor Doy en voor hem gaan zorgen wanneer hij dat niet langer meer kan, want aldus Toon: ‘Een man met een goed hart verdient een mooie oude dag op zijn favoriete plek.’

Beholders - Zorg voor Doy

Zorg voor Doy

Duur: 90 minuten
Gesproken taal: Nederlands
Ondertiteling: Nederlands
Regisseur: Inge Guffens
Regisseur: Eva Zwart
Land: Nederland
Jaar: 2020

Onze gasten

Regisseur: Inge Guffens

Inge is geboren in Geleen (1966) onder de rook van de DSM. In 1993 verhuisde ze voor werk naar Tilburg bij Campina Melkunie. Tijdens een wereldreis viel alles op zijn plek. Na thuiskomst ging ze de studie Journalistiek in Tilburg volgen, richting TV. Voor en tijdens haar reizen verdiepte ze zich al in fotografie. Daar begon de voorliefde voor het maken van verhalen met beeld. Sinds 2008 werkt ze als freelance filmregisseur en documentairemaker.

Regisseur: Eva Zwart

Eva is geboren in Breda (1970). Na 2 jaar fotografie in Antwerpen vertrok ze naar Sittard om CMV te gaan volgen, afstudeerrichting Audiovisuele productie. Als editor en schakeltechnicus werkte ze 13 jaar met veel plezier in Hilversum bij de Cinevideogroep aan allerlei programma’s; van sportevenementen tot talkshows en registraties van theater en muziekevenementen. Met Inge werkt ze samen in Film, waarbij ze zich vooral richten op beeldcommunicatie binnen de zorgsector.

Programma 2020

Voorpremière op uitnodiging
Datum: Vrijdag 9 oktober
Tijd: 16:00 uur
Maker: Inge Guffens
Maker: Eva Zwart
Locatie: Noordkade
Verlengde Noordkade 10, Veghel

Voorpremière op uitnodiging
Datum: Zaterdag 10 oktober
Tijd: 12:00 uur
Maker: Inge Guffens
Maker: Eva Zwart
Locatie: Noordkade
Verlengde Noordkade 10, Veghel