; be gone

behold;

Requiem for Williamsburg

Ten koste van wat gaat de opwaardering van wijken?

De documentaire Requiem for Williamsburg vertelt het verhaal van de Nederlandse kunstenares Paulien Lethen die zich eind jaren ’80 vestigt in probleemwijk Williamsburg, Brooklyn NY. Ze is een van de drijvende krachten achter de opkomst van de wijk, totdat gentrificatie de overhand krijgt.

Requiem for Williamsburg schetst de gevolgen van gentrificatie aan de hand van het persoonlijke verhaal van Lethen. De Utrechtse kunstenares verhuist eind jaren ’80 met haar twee jonge zoons naar de door drugscriminaliteit en prostitutie geteisterde wijk. Ze staat aan het begin van de opbouw van Williamsburg, opent een al snel populaire galerie en helpt haar wijk tot bloei komen. Na de crisis van 2008 ziet Lethen haar geliefde buurt in hoog tempo veranderen in een hipsterparadijs. Ze neemt een drastisch besluit.

De film brengt een groot thema als gentrificatie terug naar de menselijke maat. De documentaire laat zien dat mensen soms onbewust aanzet geven tot ontwikkelingen waarvan ze later zelf het slachtoffer worden. Regisseur Yara Hannema: “Deze film is een belangrijk signaal voor de ontwikkelingen in andere steden wereldwijd. Kijk bijvoorbeeld wat er gebeurt in onze grote steden. Zelfs de middenklasse dreigt te verdwijnen uit de binnenstad.”

Beholders - Requiem for Williamsburg
Requiem for Williamsburg

Duur: 30 minuten
Gesproken taal: Engels
Ondertiteling: Nederlands
Regisseur: Stella Bronwasser
Regisseur: Yara Hannema
Land: Verenigde Staten, Nederland
Jaar: 2019

>> Bekijk de trailer
>> Onze gasten
Regisseur: Stella Bronwasser

Stella Bronwasser is een onderneemster, researcher en producent van de korte documentaire Requiem for Williamsburg. Het idee voor deze film werd geboren toen Bronwasser in Brooklyn werkte als mede-eigenares van Rolling Orange Bike Tours en de Nederlandse fietswinkel Rolling Orange Bikes. In de tien jaar dat ze afwisselend in Brooklyn woonde en werkte, zag Bronwasser Williamsburg in rap tempo veranderen. Daar ontmoette ze Paulien, de hoofdpersoon van de documentaire en raakte gefascineerd door haar verhaal. Ze liep lang met het idee rond om de bijzondere geschiedenis van Paulien vast te leggen. Met Yara Hannema werd in 2018 het idee voor de documentaire geboren die in 2019 het licht zag.

Regisseur: Yara Hannema

Yara Hannema is documentairemaker en heeft sinds 2008 haar eigen storytelling bureau Yara InMedia. Yara kiest voor de kracht van film om een authentiek verhaal te vertellen met als doel: “Verhalen delen zodat we de verschillen in elkaar beter begrijpen, of misschien ontdekken dat we helemaal niet zo verschillend zijn.” Ook heeft Yara recentelijk haar eerste dichtbundel uitgebracht ‘Een Onsje Lief’ en heeft ze sinds 2018 de podcastserie Wie ben ik echt? waarin Yara met uiteenlopende gasten praat over de zin van het leven.

Programma

Kaartjes: € 10,- per stuk
Datum: Vrijdag 9 oktober
Tijd: 19:30 uur
Gast: Stella Bronwasser
Gast: Yara Hannema
Moderator: Rik Compagne
Locatie: Mariëndael
Laan van Henkenshage 2, Sint-Oedenrode

Kaartjes: € 10,- per stuk
Datum: Zaterdag 10 oktober
Tijd: 15:00 uur
Gast: Stella Bronwasser
Gast: Yara Hannema
Moderator: Stef Soons
Locatie: Noordkade
Verlengde Noordkade 10, Veghel