; be gone

behold;

Requiem for Williamsburg

Ten koste van wat gaat de opwaardering van wijken?

De documentaire Requiem for Williamsburg vertelt het verhaal van de Nederlandse kunstenares Paulien Lethen die zich eind jaren ’80 vestigt in probleemwijk Williamsburg, Brooklyn NY. Ze is een van de drijvende krachten achter de opkomst van de wijk, totdat gentrificatie de overhand krijgt.

Requiem for Williamsburg schetst de gevolgen van gentrificatie aan de hand van het persoonlijke verhaal van Lethen. De Utrechtse kunstenares verhuist eind jaren ’80 met haar twee jonge zoons naar de door drugscriminaliteit en prostitutie geteisterde wijk. Ze staat aan het begin van de opbouw van Williamsburg, opent een al snel populaire galerie en helpt haar wijk tot bloei komen. Na de crisis van 2008 ziet Lethen haar geliefde buurt in hoog tempo veranderen in een hipsterparadijs. Ze neemt een drastisch besluit.

De film brengt een groot thema als gentrificatie terug naar de menselijke maat. De documentaire laat zien dat mensen soms onbewust aanzet geven tot ontwikkelingen waarvan ze later zelf het slachtoffer worden. Regisseur Yara Hannema: “Deze film is een belangrijk signaal voor de ontwikkelingen in andere steden wereldwijd. Kijk bijvoorbeeld wat er gebeurt in onze grote steden. Zelfs de middenklasse dreigt te verdwijnen uit de binnenstad.”

Beholders - Requiem for Williamsburg
Requiem for Williamsburg

Duur: 30 minuten
Gesproken taal: Engels
Ondertiteling: Nederlands
Regisseur: Yara Hannema
Producent: Stella Bronwasser
Land: Verenigde Staten, Nederland

>> Bekijk de trailer
Programma

Kaartjes: € 10,- per stuk
Datum: Vrijdag 9 oktober
Tijd: 19:30 uur
Locatie: Mariendael
Laan van Henkenshage 2, Sint-Oedenrode

Kaartjes: € 10,- per stuk
Datum: Zaterdag 10 oktober
Tijd: 15:00 uur
Locatie: Noordkade
Verlengde Noordkade 10, Veghel

 10.00In winkelmand