fbpx Skip to main content
 

; be confronted

column 2019;

Maartje van Roessel

Opladen

In shock. Geïntrigeerd. Blij. Geraakt. Verrast. Ontregeld. Allemaal gevoelens waarmee ik ooit na een documentaire van Beholders naar buiten ben gelopen. Geraakt door de man die letterlijk zijn geluk loopt te zoeken op het platteland in Frankrijk. Geïntrigeerd door het proces dat de kunstenaar nodig heeft om tot een enorm schilderij te komen. In shock door de manier waarop de media met de vluchtelingencrisis omgaan (en door de vluchtelingencrisis zelf!). Blij door de groep oude Chinezen die op een geweldige manier samen muziek maken en daarbij op hun (hele!) oude dag zelfs naar Nederland komen.

De gemene deler? Het doet iets met je. Wat dat precies is, is iedere keer anders. Maar goede documentaires brengen iets teweeg. Ze nodigen uit tot overweging, introspectie, je eigen standpunt bepalen. Ze brengen je verder.

En dat is erg waardevol. Zeker in een tijd waarin de meeste prikkels die we krijgen, ons juist niet verder brengen. Die prikkels zorgen voor ruis, maar brengen geen verandering teweeg. De documentaires van Beholders hebben het in zich: iets wezenlijks brengen. Iets toevoegen. Het is voedsel voor de ziel, om het maar even poëtisch te zeggen.

Laatst las ik in een interview met iemand die er verstand van schijnt te hebben (ik ben zijn naam helaas vergeten): als je telefoon leeg is, dan heeft het geen zin om hem in de vensterbank te leggen. Dan moet-ie aan de oplader. Dat geldt volgens de geïnterviewde ook voor mensen. Als je moe bent, onrustig, gestrest, of erger: een burn-out of depressie hebt, dan heeft het geen zin om op de bank te gaan liggen. Je moet je opladen! Zijn punt was dus dat je jouw oplader moet zoeken; iets wat energie geeft. Dat kan een wandeling in de natuur zijn, sporten, poëzie, een goed boek of lekkere muziek. Of een documentaire van Beholders: voedsel voor de ziel.

Van 10 t/m 13 oktober kun je je eraan tegoed doen, aan het voedsel van Beholders. Slok het gulzig op en laat je shockeren, intrigeren, raken, verrassen, verblijden of ontregelen. Laat je opladen.

Maartje van Roessel
Dinges Tekst & Tekstadvies

Lees alle columns

Lees alle columns

Lees alle interviews

Lees alle interviews