; be autonomous

behold;

Summa

Vind de ruimte voor jezelf en de tijd voor elkaar

Een jonge Wit-Russische kunstenares laat haar echtgenoot in Minsk achter om een vriend, de bejaarde kunstschilder Andrzej Strumillo, in zijn idyllische huis in Polen te bezoeken. Het is een sprookjesachtige plek, omringd door moerasland en een rivier. Er zijn paarden – voor wie de twee kunstenaars een liefde delen – en honden. Voor haar is het bezoek, dat sinds de vorige keer twee jaar op zich heeft laten wachten, een welkome variatie op het leven in de stad, voor hem een onderbreking van zijn eenzame bestaan. Dat is getekend door ouderdom: een kromme wervelkolom, zere knieën. ‘Verdrietig dat het leven zo kort is,’ vindt hij.

De kunstenaars praten over kunst en leven, over dieren en bomen, over liefde en wat ze gedroomd hebben. De aangename routine van tekenen, praten, paardrijden en kleine klusjes rond het huis wordt voor de kunstenares alleen onderbroken door telefoontjes van haar man, die graag wil dat ze terugkomt. Maar zij wil wat langer blijven, en nog wat langer. Wat zij hier vindt, is ook wat het kalme tempo van de film en de zorgvuldig gecomponeerde beelden ons bieden: ruimte voor contemplatie.

Beholders Summa
Summa

Duur: 51 minuten
Gesproken taal: Pools, Wit-Russisch
Ondertiteling: Engels
Regisseur: Andrei Kutsila
Land: Polen, Wit-Rusland
Jaar: 2018

>> Bekijk de trailer
>> Onze gasten
Regisseur: Andrei Kutsila

Andrei Kutsilia is geboren in 1983 in Wit-Rusland. Hij behaalde zijn diploma journalistiek op de Belarusian State University en slaagde in 2009 voor de Belarusian State Academy of Arts. Momenteel werkt Andrei als freelancer voor studio’s en televisie. Hij maakte meer dan 10 korte en middellange films. In 2018 ontving Andrei de IDFA Award voor beste middellange documentaire voor zijn film Summa.

Kunstenares: Maria

Maria is de jonge Wit-Russische kunstenares over wie de film gaat. Zij komt mee vanuit Wit-Rusland om te praten over de film, vriendschap en haar kunst.

Moderator: Menno Roozendaal

Menno Roozendaal is wethouder van Kunst en Cultuur in de gemeente Meierijstad. Op zondag in het PieterBrueghelHuis zal hij moderator zijn bij de documentaire Summa.

>> Extra's
Eten bij de Schaapskooi

De Schaapskooi biedt op vrijdag voor de voorstelling vanaf 17.30 uur een diner aan met Wit-Russische hapjes. Je kunt reserveren door hun een mailtje te sturen of ze te bellen op 06-10689169. De kosten om mee te eten zijn € 15,-, inclusief twee consumpties. Andrei en Maria zullen er ook bij zijn…

Programma

Kaartjes: € 10,- per stuk
Datum: Vrijdag 11 oktober
Tijd: 19:30 uur
Locatie: Schaapskooi
Martemanshurk 12, Schijndel

Kaartjes: € 10,- per stuk
Datum: Zaterdag 12 oktober
Tijd: 19:30 uur
Locatie: Schaapskooi
Martemanshurk 12, Schijndel

Kaartjes: € 10,- per stuk
Datum: Zondag 13 oktober
Tijd: 11:30 uur
Locatie: PieterBrueghelHuis
Middegaal 25, Veghel

Gratis consumptie

Bij elke voorstelling krijg je bij binnenkomst een bon voor een gratis consumptie. Deze bon kan besteed worden na de Q&A. Zo hopen we dat je nog even blijft en vooral dat je het gesprek aangaat met onze andere bezoekers…

Online verkoop

Kaartjes kunnen alleen besteld worden op deze website en online betaald worden. Na betaling krijg je van ons een mail met je e-ticket. Als je een vraag of problemen ervaart met betrekking tot de kaartjes, stuur ons dan een mailtje op tickets@beholders.nl.

Retourneren van kaartjes

Als je je kaartjes wilt retourneren of omruilen, stuur ons dan een mailtje via tickets@beholders.nl. We bekijken elke vraag op zichzelf en houden rekening met de reden, de tijd tot de voorstelling en of de voorstelling uitverkocht is.