; be adaptive

behold 2021;

Zorg voor Doy

Erfgoed biedt ruimte aan mantelzorg

Doy (80) woont in een monumentale boerderij aan de rand van het Brabantse dorp Oirschot. Het is de boerderij waar hij werd geboren en waar hij wil blijven tot aan zijn dood. Maar wat doe je als niet alleen jij maar ook het huis waar je woont ouderdomsverschijnselen begint te vertonen? Hoe richt je je leven in zodat je lang gezond thuis kunt blijven wonen en wat is daarvoor nodig?

Zorg voor Doy is een film over zorg voor elkaar in een alsmaar veranderend Nederland. Een land dat op zoek is naar nieuwe woonvormen. Een terugtrekkende overheid vraagt om meer burgerkracht en participatie, ook met betrekking tot mantelzorg. De meeste mensen kiezen er niet voor deze taak op zich te nemen. Het overkomt ze.

Zo niet bij Doy’s achterneef Toon (33) en zijn partner Janne (29). Zij maken een bewuste keuze. Toon en Janne willen graag op de boerderij komen wonen. Ze hopen zo de oude boerderij te kunnen behouden. Daarnaast willen ze de oude schuur (’t schob) naast het huis verbouwen tot een (mantel)zorgwoning voor Doy en voor hem gaan zorgen wanneer hij dat niet langer meer kan.

Beholders - Zorg voor Doy

Zorg voor Doy

Duur: 90 minuten
Gesproken taal: Nederlands
Ondertiteling: Nederlands
Regisseur: Inge Guffens, Eva Zwart
Land: Nederland
Jaar: 2021

Onze gasten

Regisseur: Inge Guffens en Eva Zwart

Inge Guffens heeft na een wereldreis in 2003 de studie Journalistiek in Tilburg gedaan. Voor en tijdens haar reizen verdiepte ze zich al in fotografie. Daar begon de voorliefde voor het maken van verhalen met beeld. Eva Zwart heeft na de opleiding CMV met afstudeerrichting Audiovisuele productie, technische verdieping gezocht door als editor en schakeltechnicus aan de slag te gaan. Ze werken samen in Filmzorg, waarbij ze zich vooral richten op beeldcommunicatie binnen de zorgsector.

Programma

Datum: Zaterdag 16 oktober
Tijd: 12:30 uur
Gast: Inge Guffens
Gast: Eva Zwart
Locatie: Noordkade
Verlengde Noordkade 12, Veghel