; be autonomous

behold 2019;

Summa

Vind de ruimte voor jezelf en de tijd voor elkaar

Een jonge Wit-Russische kunstenares laat haar echtgenoot in Minsk achter om een vriend, de bejaarde kunstschilder Andrzej Strumillo, in zijn idyllische huis in Polen te bezoeken. Het is een sprookjesachtige plek, omringd door moerasland en een rivier. Er zijn paarden – voor wie de twee kunstenaars een liefde delen – en honden. Voor haar is het bezoek, dat sinds de vorige keer twee jaar op zich heeft laten wachten, een welkome variatie op het leven in de stad, voor hem een onderbreking van zijn eenzame bestaan. Dat is getekend door ouderdom: een kromme wervelkolom, zere knieën. ‘Verdrietig dat het leven zo kort is,’ vindt hij.

De kunstenaars praten over kunst en leven, over dieren en bomen, over liefde en wat ze gedroomd hebben. De aangename routine van tekenen, praten, paardrijden en kleine klusjes rond het huis wordt voor de kunstenares alleen onderbroken door telefoontjes van haar man, die graag wil dat ze terugkomt. Maar zij wil wat langer blijven, en nog wat langer. Wat zij hier vindt, is ook wat het kalme tempo van de film en de zorgvuldig gecomponeerde beelden ons bieden: ruimte voor contemplatie.

Beholders Summa

Summa

Duur: 51 minuten
Gesproken taal: Pools, Wit-Russisch
Ondertiteling: Engels
Regisseur: Andrei Kutsila
Land: Polen, Wit-Rusland
Jaar: 2018

Bekijk de trailer

Onze gasten

Regisseur: Andrei Kutsila

Andrei Kutsilia is geboren in 1983 in Wit-Rusland. Hij behaalde zijn diploma journalistiek op de Belarusian State University en slaagde in 2009 voor de Belarusian State Academy of Arts. Momenteel werkt Andrei als freelancer voor studio’s en televisie. Hij maakte meer dan 10 korte en middellange films. In 2018 ontving Andrei de IDFA Award voor beste middellange documentaire voor zijn film Summa.

Kunstenares: Maria

Maria is de jonge Wit-Russische kunstenares over wie de film gaat. Zij komt mee vanuit Wit-Rusland om te praten over de film, vriendschap en haar kunst.

Programma 2019

Datum: Vrijdag 11 oktober
Tijd: 19:30 uur
Gast: Andrei Kutsila
Gast: Maria
Moderator: Daan Hermes
Locatie: Schaapskooi
Martemanshurk 12, Schijndel

Datum: Zaterdag 12 oktober
Tijd: 19:30 uur
Gast: Andrei Kutsila
Gast: Maria
Locatie: Schaapskooi
Martemanshurk 12, Schijndel

Datum: Zondag 13 oktober
Tijd: 11:30 uur
Gast: Andrei Kutsila
Gast: Maria
Moderator: Menno Roozendaal
Locatie: PieterBrueghelHuis
Middegaal 25, Veghel