; be safe

behold;

Shadow Game

Een reis dwars door Europa, met tienervluchtelingen als gidsen

“De truck game, train game, mountain game, river game,” somt SK (15, Afghanistan) de ‘games’ op die hij heeft moeten doen om hier te komen. En vooral de “pedestrian game”: lopen, heel veel lopen. Iedere dag proberen tieners die hun door oorlog verscheurde land zijn ontvlucht, de Europese grenzen over te steken op zoek naar bescherming en een beter leven.

Ze trekken door een schaduwwereld die wij nooit zien: een wereld van mijnenvelden, beren, snelstromende rivieren, smokkelaars en grenswachten. ‘The game’ is de uiterst ironische term voor het oversteken van grenzen, die gemeengoed is geworden onder deze jonge vluchtelingen. De tieners ondernemen een verraderlijke tocht die vaak maanden of zelfs jaren duurt, waarbij ze hun leven op het spel zetten. Onderweg worden ze snel volwassen.

Shadow Game is een coming of age-verhaal, een avontuurlijke reis door Europa met pubers als onze gidsen. In deze mozaïekvertelling worden de ervaringen van jonge vluchtelingen samengesmeed tot een universeel verhaal. Zullen ze alle obstakels overwinnen en een nieuw thuis vinden?

Drie jaar lang volgden regisseurs Eefje Blankevoort en Els van Driel (De Deal) verschillende jongeren op hun tocht door Europa: van Griekenland tot Servië en van Bosnië en Herzegovina tot Italië en Nederland. De tieners doorkruisen besneeuwde landschappen en mijnenvelden, en komen onderweg agressieve grenspolitie tegen. Het bereiken van de eindbestemming is moeilijker dan ooit. Een deel van het materiaal is door de jongens zelf op hun telefoon gefilmd.

Beholders - Shadow Game

Shadow Game

Duur: 55 minuten
Gesproken taal: Syrisch, Engels
Ondertiteling: Nederlands
Regisseur: Els van Driel, Eefje Blankevoort
Land: Nederland
Jaar: 2021

Onze gasten

Regisseur: Els van Driel

Els van Driel studeerde kunstgeschiedenis en sociaal-culturele theologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte bijna dertien jaar bij IKON, waar ze geleerd heeft over het maken van televisie en documentaires. Ze initieerde de serie Mensjesrechten over de rechten van kinderen. Nu werkt ze als freelance en onafhankelijk crossmedia journalist en regisseur.

Programma

Datum: Donderdag 14 oktober
Tijd: 20:00 uur
Locatie: Honk 1224
Laan van Henkenshage 2, Sint-Oedenrode

Datum: Vrijdag 15 oktober
Tijd: 20:00 uur
Locatie: Bizzi
Steeg 3, Schijndel