; be passionate

behold 2021;

My Borrowed Heritage

Heeft authentieke folklore nog wel een plek in deze wereld?

Van jongs af aan is de Nederlandse Efie opgegroeid met muziek en dans uit de Balkan. Haar vader maakt muziek en haar moeder volksdanst. Door haar reizen naar Bosnië en Servië groeit haar liefde voor de folklore uit deze landen.

Veel mensen kennen voormalig Joegoslavië vooral van de heftige oorlogsverhalen. Efie kent juist die andere kant zo goed: het rijke culturele erfgoed uit dit prachtige stukje Europa. Die ervaring en passie wil ze delen met de wereld. Tegelijkertijd ziet ze traditionele levensstijlen steeds meer verdwijnen. Ze vraagt zich af: heeft authentieke folklore nog wel een plek in deze wereld?

Met dat idee komt ze in contact met filmmaker Fenne. Samen met een klein team vertrekken ze naar Bosnië en Servië om de verhalen achter deze folklore te vinden. Van traditioneel geklede ouderen in verlaten bergdorpjes, tot dansende kinderen in Belgrado, en van een authentieke fluitmaker tot een optreden bij het Eurovisie Songfestival. Hoe ziet de toekomst van deze folklore er uit?

Uiteindelijk is het een prachtige documentaire geworden, met muziek die gecomponeerd is door Hans, de vader van Efie. De passie en liefde voor dit culturele erfgoed voel je van begin tot eind.

Beholders - My Borrowed Heritage

My Borrowed Heritage

Duur: 59 minuten
Gesproken taal: Nederlands, Engels, Servisch
Ondertiteling: Engels
Regisseurs: Efie Derksen, Fenne van Loon
Land: Nederland
Jaar: 2021

Bekijk de trailer

Onze gasten

Maker: Efie Derksen

Efie Derksen uit Uden is opgegroeid met muziek en dans uit de Balkan. In 2017 is ze drie maanden bij een folklore-ensemble in Banja Luka, Bosnië, gaan dansen. Een droom die uitkwam. Daar is het idee voor deze documentaire ontstaan. Ze werkt als verpleegkundige bij Buurtzorg Nederland, geeft les als volksdansdocent en heeft het voor elkaar gekregen een professionele film te maken.

Programma

Datum: Zondag 17 oktober
Tijd: 12:30 uur
Regisseur: Efie Derksen
Regisseur: Fenne van Loon
Locatie: Noordkade
Verlengde Noordkade 12, Veghel