; be curious

behold 2019;

Klanken van Oorsprong

De invloed van de Nederlands-Indische geschiedenis op de hedendaagse popmuziek

Regisseur Hetty Naaijkens-Retel Helmrich toont in haar nieuwe documentaire Klanken van Oorsprong het verhaal van diverse artiesten met een Nederlands-Indische achtergrond, die tussen 1945 en 1962 samen met meer dan 350.000 andere Indische Nederlanders gedwongen terug moesten naar hun oorspronkelijke vaderland: Nederland. Eenmaal in Nederland kregen Nederlands-Indische bands als The Tielman Brothers en The Crazy Rockers direct veel gehoor bij de dolenthousiaste Nederlandse jeugd die een grote honger had naar Rock ‘n roll muziek.

Ook Nederlands-Indische zangers en zangeressen zoals Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot maakten veel furore. Anneke Grönloh en Ruud & Riem de Wolff (The Blue Diamonds) verwierven zelfs enorme internationale roem, net als de naar de VS geëmigreerde broers Eddie en Alex van Halen. Hoewel al deze muzikanten erg van elkaar verschillen hebben ze veel dingen gemeen. Allereerst hun geschiedenis van oorlog, vluchten, opnieuw beginnen in een vreemd land en aanpassen. Daarnaast de muziek als grootste uitlaatklep.

De muzikale documentaire Klanken van Oorsprong is een mozaïek van verhalen over de kracht van overleven in moeilijke omstandigheden. Over de herkomst van de geportretteerden en het zoeken naar hun identiteit, afgewisseld met (swingende) muziek en nog nooit eerder vertoond archiefmateriaal van zowel muziekoptredens als uit het koloniale tijdperk. Naaijkens-Retel Helmrich geeft op indringende wijze weer hoe Nederlands-Indische muzikanten met een vleugje heimwee wisten te assimileren en hoe ze zonder dat ze het wisten een verandering teweegbrachten in het Nederlandse muzieklandschap en ver daarbuiten.

Beholders - Klanken van Oorsprong

Klanken van Oorsprong

Duur: 112 minuten
Gesproken taal: Nederlands, Engels, Duits
Ondertiteling: Nederlands
Regisseur: Hetty Naaijkens- Retel Helmrich
Land: Nederland
Jaar: 2018

Bekijk de trailer

Onze gasten

Regisseur: Hetty Naaijkens- Retel Helmrich

Hetty Naaijkens-Retel Helmrich (Bandung, 1955) richtte in 1989 samen met haar broer Leonard Retel Helmrich, de filmproductiemaatschappij Scarabeefilms op. Ze produceerde onder andere de met prijzen overladen trilogie Stand van de zon-maan-sterren van haar broer en regisseerde Contractpensions – Djangan Loepah! en Buitenkampers.

Programma 2019

Datum: Zondag 13 oktober
Tijd: 14:00 uur
Gast: Hetty Naaijkens- Retel Helmrich
Locatie: Podiumzaal, Noordkade
Verlengde Noordkade 10, Veghel