fbpx
0

behold;

Cultuurkade Meierijstad

De deur openen naar een onbekend stuk wereld

Cultuurkade Meierijstad is hèt kennisloket voor cultuureducatie onder schooltijd in de gemeente Meierijstad. We werken intensief samen met de 34 basisscholen en drie scholen voor voortgezet onderwijs uit de gemeente. In de samenwerking ondersteunen we leerkrachten in Meierijstad om meer diepgang en kwaliteit te geven aan cultuureducatie. Activiteiten lopen uiteen van een breed kunstmenu voor alle leerlingen tot trainingen op maat voor leerkrachten en alles daar tussenin. Vaak zetten we in op zelf creatief en onderzoekend aan de slag gaan, maar je laven aan kunst vinden we net zo belangrijk.

Dat is belangrijk voor leerlingen, maar ook voor leerkrachten. Zonder meteen te weten hoe je dat in de klas inzet, of wie de lesbrief gaat schrijven. Gewoon zitten, luisteren, je laten inspireren, verwonderen en confronteren. Dat kan met een theatervoorstelling of concert, maar misschien zijn juist documentaires daar wel bijzonder geschikt voor. Omdat je een uurtje of wat door de ogen van iemand anders kijkt. De maker neemt je mee en laat je een stukje van zijn werkelijkheid zien, dat je anders niet gekend had. De wereld is zo divers en zoveel rijker, groter, verschrikkelijker en mooier dan we vaak denken in ons dagelijks leven. Een documentaire opent de deur naar zo’n onbekend stuk wereld.

Beholders; documentary dialogues is voor ons de uitgelezen kans om leerkrachten te trakteren op zo’n stuk onbekendheid. Niet om er iets mee te moeten doen, niet om het te borgen in het jaarprogramma of omdat we er een speerpunt van willen maken. Een verhaal, om het verhaal én om het contact: met de maker, met de wereld, met de mensen om je heen. We werken dan ook graag samen met Beholders en geven alle leerkrachten uit het basisonderwijs twee kaartjes cadeau om een documentaire naar eigen keuze te gaan bekijken tijdens het festival.

Beholders - Cultuurkade Meierijstad
>> Kijktips

Je mag één kijktip geven zeggen ze dan. Leuk bedacht, maar voor je het weet verdwaal je op de site van Beholders, ben je zo uren verder en weet je dat je het hele weekend van 10 t/m 13 oktober moet blokken in je agenda. Wat een mooie, verschrikkelijke en intrigerende verhalen komen er langs in de programmering.

Beholders Joe's Violin
Kijktip van Dorian Verkuijlen

De tekst over Joe’s Violin komt mijn hart recht binnen. Ik ben benieuwd naar deze Holocaust overlevende en zijn leven vol muziek, met herinneringen aan zijn familie. En naar de viool, symbool voor de kracht van muziek; een taal die iedereen verstaat, emoties oproept en mensen verbindt.

Be unsteady Beholders
Kijktip van Fieke Barten

Mijn aanrader is Koyaanisqatsi. Deze film heb ik ergens in de jaren 80 voor het eerst gezien en die heeft een onuitwisbare indruk bij me achtergelaten! De muziek, de intrigerende beelden en de boodschap gaven mij destijds een nieuwe kijk op de wereld en hoe die verandert.

Beholders Machines
Kijktip van Susanne Dumoulin

Ik was meteen nieuwsgierig naar Summa. Het verlangen van een jonge kunstenares naar tijd, natuur, kunst en verstilling en de dialoog met de bejaarde kunstschilder Strumillo. Ik werd echter nog meer gegrepen door Machines. Om de rol van de mens in de textielindustrie, hun dagelijkse realiteit.

Beholders Hoe Nikita een paard kreeg
Kijktip van Marlou Vrijsen

Ik ben nieuwsgierig naar Summa, Favela Funk en My Own Private War. Maar ik wil vooral weten wie Nikita is uit Hoe Nikita Een Paard Kreeg. Hoe blijf je vol lef zingen zoals je gebekt bent na zo gepest te zijn? Vol overgave jezelf kunnen zijn is een talent en misschien kan ik nog wat van haar leren.

Beholders My Own Private War
Beholders JoesViolin (Photo: Bob Richman)
Beholders Summa
Beholders BeforeMyFeetThouchTheGround
Beholders GrannyProject