fbpx
2019Partners

Cultuurkade Meierijstad

By 26 augustus 2019 maart 18th, 2021 No Comments
 

; be provoked

behold;

Cultuurkade Meierijstad

De deur openen naar een onbekend stuk wereld

Cultuurkade Meierijstad is hèt kennisloket voor cultuureducatie onder schooltijd in de gemeente Meierijstad. We werken intensief samen met de 34 basisscholen en drie scholen voor voortgezet onderwijs uit de gemeente. In de samenwerking ondersteunen we leerkrachten in Meierijstad om meer diepgang en kwaliteit te geven aan cultuureducatie. Activiteiten lopen uiteen van een breed kunstmenu voor alle leerlingen tot trainingen op maat voor leerkrachten en alles daar tussenin. Vaak zetten we in op zelf creatief en onderzoekend aan de slag gaan, maar je laven aan kunst vinden we net zo belangrijk.

Dat is belangrijk voor leerlingen, maar ook voor leerkrachten. Zonder meteen te weten hoe je dat in de klas inzet, of wie de lesbrief gaat schrijven. Gewoon zitten, luisteren, je laten inspireren, verwonderen en confronteren. Dat kan met een theatervoorstelling of concert, maar misschien zijn juist documentaires daar wel bijzonder geschikt voor. Omdat je een uurtje of wat door de ogen van iemand anders kijkt. De maker neemt je mee en laat je een stukje van zijn werkelijkheid zien, dat je anders niet gekend had. De wereld is zo divers en zoveel rijker, groter, verschrikkelijker en mooier dan we vaak denken in ons dagelijks leven. Een documentaire opent de deur naar zo’n onbekend stuk wereld.

Beholders; documentary dialogues is voor ons de uitgelezen kans om leerkrachten te trakteren op zo’n stuk onbekendheid. Niet om er iets mee te moeten doen, niet om het te borgen in het jaarprogramma of omdat we er een speerpunt van willen maken. Een verhaal, om het verhaal én om het contact: met de maker, met de wereld, met de mensen om je heen. We werken dan ook graag samen met Beholders en geven alle leerkrachten uit het basisonderwijs twee kaartjes cadeau om een documentaire naar eigen keuze te gaan bekijken tijdens het festival.

>> Kijktips

Op welke manier maak je een keuze uit het mooie en diverse programma van Beholders? De titels van sommige documentaires spreken aan, bij de ander trekt juist het gekozen beeld de aandacht. De keuze wordt vaak gemaakt op basis van verschillende uitgangspunten. Wat spreekt je aan? Wat komt er dichtbij? Waar herken je iets in?

Banksy Most Wanted

Onverwachte kunstuitingen in het straatbeeld. Met humor, maar ook heel kritisch. De werken hebben actuele onderwerpen, die een weerspiegeling geven van wat er in de wereld gaande is. Ze roepen vaak vragen op en zetten mensen aan het denken. Zijn anonimiteit houd je nieuwsgierig: waar komt het volgende werk en wat zal dat te vertellen hebben? Wie wil nou niet weten wie Banksy is? Of maakt zijn anonimiteit mede zijn succes?

Meer info
Jawline

Hoe ziet het leven van een influencer er uit? We weten allemaal dat het leven op social media er mooier uitziet dan dat het in het echt is. Vaak laten we alleen de mooie, leuke en succesvolle verhalen zien. Maar dat de echte wereld helemaal anders is laat deze documentaire prachtig zien. Wat gebeurd er als je het gemaakt hebt als influencer, iedereen je aanbidt, maar je zelf helemaal niet gelukkig meer bent?

Meer info
Jay

Veel kinderen worden door allerlei omstandigheden onzeker. De omschrijving van de documentaire ‘Jay’ roept nieuwsgierigheid op. Hoe kan Tiktok je onzekerheid wegnemen? Veel kinderen verliezen zich in de wereld van Tiktok; wat zijn de positieve en negatieve kanten?

Meer info
Beholders - Banksy Most Wanted
Beholders - Jawline
Beholders - Mensjesrechten - Jay