; be suspicious

behold 2019;

The Feeling of Being Watched

Als een verontrustend gevoel in werkelijkheid nog erger wordt

Assia Boundaoui heeft Algerijnse roots, maar groeide op in een Arabische wijk in Chicago. Al zo lang ze zich kan herinneren heeft ze het gevoel onder een vergrootglas te leven. Ook haar familieleden en vrienden weten wat het is om in de gaten gehouden te worden. Als journalist ziet Assia het als haar taak om te onderzoeken waar dit gevoel vandaan komt. Ze interviewt familieleden en buurtgenoten en duikt in de archieven. Wat blijkt? De FBI voert onder de naam Operation Vulgar Betrayal als sinds de jaren negentig op grote schaal onderzoek uit in de Arabische wijk, op zoek naar banden met terreurorganisaties. Er blijkt echter nooit enig bewijs te zijn geweest voor banden met jihadisme of moslimextremisme.

In deze opzienbarende documentaire gaat de filmmaakster – soms geplaagd door angst, maar vooral gedreven door boosheid – dapper en vastberaden de confrontatie aan met de FBI, en weet ze die uiteindelijk zelfs voor de rechter te slepen.

Be suspicious Beholders

The Feeling of Being Watched

Duur: 87 minuten
Gesproken taal: Engels, Arabisch
Ondertiteling: Engels
Regisseur: Assia Boundaoui
Land: Verenigde Staten
Jaar: 2018

Movies that Matter

Movies that Matter zet film in voor het stimuleren van de dialoog over een rechtvaardige en duurzame wereld. Movies that Matter genereert impact door mensen een spiegel voor te houden, inzicht te geven en vragen te stellen. Film is daarbij geen sluitend pleidooi, maar een startpunt van een proces van meningsvorming.
Bezoek ook de website op moviesthatmatter.nl.

Onze gasten

Gast: Lotte Houwing

Lotte Houwing is beleidsadviseur en onderzoeker bij Bits of Freedom. Zij richt zich vooral op de relatie tussen de Staat en de burger en de machtsverhoudingen die daarmee gepaard gaan. Zo werkt zij aan het dossier op de geheime diensten (de Sleepwet) en de opsporingsbevoegdheden van de politie. Zij zet zich in voor de bescherming van de burger tegen misbruik van deze macht.

Moderator: Luuk Heezen

Luuk Heezen is presentator en journalist. Hij presenteert en modereert geregeld evenementen in de culturele sector, maakt radiodocumentaires voor de VPRO op NPO Radio 1, en maakt video’s voor tentoonstellingen in musea en online voor de Museumvereniging.

Programma 2019

Datum: Vrijdag 11 oktober
Tijd: 20:00 uur
Gast: Lotte Houwing
Moderator: Luuk Heezen
Locatie: Walsmalerij, Noordkade
Verlengde Noordkade 10, Veghel