; be blown away

behold 2021;

Tegenwind

De energie die verloren gaat in de wind

De komst van een mega windturbinepark in Groningen en Drenthe speelt mensen uit elkaar, waar ze eerder in harmonie samenleefden. De turbines, met een hoogte van meer dan tweehonderd meter, veroorzaken een tragedie. Wat wordt gewonnen en wat gaat verloren als het oude vlakke land zijn gezicht verliest en de bevolking zich verraden voelt?

Oud-minister Wiebes noemde het ‘bulldozer politiek’, Diederik Samsom sprak over een geweldige ‘mispeer’, want zoals in de Veenkoloniën moet het nooit meer gaan. Het heeft de plaatsing van de molens niet voorkomen. Bewoners voelen zich verraden door de overheid, door de rechtspraak en door boeren, die riante vergoedingen opstrijken. Lokale bestuurders kijken met lede ogen toe hoe het verzet tegen de windmolens verhardt.

Tegenwind volgt mensen die de afgelopen tien jaar een belangrijke rol speelden in de strijd tegen deze windparken. Een strijd die ludiek begint, maar grimmig en hard eindigt in ondergronds verzet. Twee prominente woordvoerders worden opgepakt. Een van hen zit maanden vast in voorarrest. Het laat diepe sporen na in de gemeenschap: hoe goedwillende burgers hun vertrouwen verliezen in de overheid en naar ‘de buitenkanten van het denken’ worden gedreven als ze zich niet gehoord en gezien voelen.

Beholders - Tegenwind

Tegenwind

Duur: 60 minuten
Gesproken taal: Nederlands
Ondertiteling:
Regisseur: Kees Vlaanderen
Land: Nederland
Jaar: 2021

Onze gasten

Regisseur: Kees Vlaanderen

Kees Vlaanderen maakte eerder bekroonde documentaires en films, waaronder: Holwerd aan Zee, Het is uw Land, De kleine oorlog van boer Kok, Het uiterste Middel, Cellenblok K en Jacob’s Desire.

Programma

Datum: Zondag 17 oktober
Tijd: 16:30 uur
Regisseur: Kees Vlaanderen
Moderator: Willem de Haan
Locatie: Noordkade
Verlengde Noordkade 12, Veghel