; be undammed

behold 2022;

River

Hoe rivieren de wereld en het menselijke bestaan hebben gevormd

Rivieren zijn de vormgevers van de grote diversiteit aan landschappen over de hele wereld. Waar ze ook komen kunnen levensvormen ontstaan, overleven en misschien zelfs bloeien. Ook het menselijk leven. Ze vormden de grenzen tussen regio’s en landen en het waren de transportroutes die de verspreiding en de voeding van de mens mogelijk maakten.

Rivieren zijn fundamenteel voor het menselijk bestaan, maar onverschillig voor menselijke plannen en dromen. Bij overstromingen kunnen ze een ravage aanrichten, bij droogte kunnen ze verdwijnen. En daarom zijn buitengewone maatregelen genomen om ze onder controle te krijgen en hun kracht te beteugelen.

De kosten zijn soms hoog. De grootste dammen voorzien in energie en welvaart, lessen de dorst van miljoenen en maken dat woestijnen het hele jaar in bloei staan. Echter. Gevangen en stilstaand, stagneert het water. Het sediment zinkt naar de bodem waar het onbereikbaar is voor diegene die afhankelijk zijn van de vruchtbaarheid die het anders geleverd had. Het gebruik van gif en plastic en de gigantische omvang van de menselijke populatie, hebben ertoe geleid dat veel rivieren er slecht aan toe zijn of zelfs vechten voor hun bestaan.

River - Beholders

River

Duur: 75 minuten
Gesproken taal: Engels
Ondertiteling: Geen
Regisseur: Jennifer Peedom
Jaar: 2021

Bekijk de trailer

Programma 2022

Datum: Woensdag 5 oktober
Tijd: 20:30 uur
Locatie: Noordkade
Verlengde Noordkade 12, Veghel

Datum: Zaterdag 8 oktober
Tijd: 22:30 uur
Locatie: Noordkade
Verlengde Noordkade 12, Veghel

Lees meer over ons thema Natuur
Lees meer over ons thema Natuur
Lees het director's statement van Jennifer Peedom
Lees het director's statement van Jennifer Peedom