; be stunned

behold;

Prison for Profit

Wat gebeurt er als prijsvechters publieke veiligheidstaken overnemen?

In 2001 werd de eerste privaat gerunde penitentiaire inrichting van Zuid-Afrika, de Mangaunggevangenis, geopend. Als ondernemer beloofde het beveiligingsbedrijf G4S, een controversiële Britse multinational, de beste faciliteiten en een humane behandeling voor de drieduizend gevangenen – voor de laagste prijs uiteraard. Maar dat bleek al snel een loze belofte.

Via gelekte bewakingsvideo’s en getuigenissen van bewakers en voormalige gevangenen kwamen verhalen naar buiten over buitensporig geweld, verwaarlozing en onvoorstelbare martelpraktijken van de gevangenen. Getuigenissen van klokkenluiders en ex-gedetineerden en de bevindingen van onderzoeksjournalist Ruth Hopkins maken duidelijk wat privatisering van het gevangeniswezen eigenlijk betekent. Cipiers worden onderbetaald, overbelast en vrezen dagelijks voor hun leven. Gevangenen worden gezien als melkkoe, waardoor rehabilitatie zeker geen prioriteit is.

Prison for Profit toont op kritische wijze aan wat er gebeurt als een overheidstaak zoals detentie wordt uitbesteed aan machtige internationale bedrijven. Welke negatieve gevolgen gaat deze trend – de toenemende privatisering – hebben voor de samenleving?

Beholders - Prison for Profit
Prison for Profit

Duur: 83 minuten
Gesproken taal: Engels, Zuid-Afrikaans
Ondertiteling: Nederlands
Regisseur: Ilse van Velzen, Femke van Velzen: IFProductions
Land: Nederland
Jaar: 2019

>> Bekijk de trailer
Programma

Kaartjes: € 10,- per stuk
Datum: Woensdag 7 oktober
Tijd: 20:00 uur
Locatie: Noordkade
Verlengde Noordkade 10, Veghel

Kaartjes: € 10,- per stuk
Datum: Zaterdag 10 oktober
Tijd: 20:30 uur
Locatie: Noordkade
Verlengde Noordkade 10, Veghel

 10.00In winkelmand