; be hospitable

behold 2019;

My Own Private War

Mama, wat is het verschil tussen goed en kwaad?

Hoe verwerk je je oorlogsverleden? En hoe verzeker je je ervan dat je kinderen deze last niet met zich mee hoeven dragen? In deze hele persoonlijke documentaire probeert Lidija Zelovic antwoorden te vinden op deze vragen. Ze groeide op in de Bosnische stad Sarajevo, toen nog in Joegoslavië. De burgeroorlog in 1992 verdeelde de bevolking. In 1993 vluchtte ze naar Nederland. Als oorlogscorrespondente voor de BBC en later ook als filmmaakster, probeerde ze dichterbij de waarheid achter de oorlog te komen.

Wat gebeurt er met een familie als de oorlog ondertussen al lang voorbij is? Tijdens het maken van deze documentaire komt Lidija erachter dat de echte oorlog voortraast in mensen zelf. Zelfs in haar. Om het verleden achter zich te laten en zich niet langer vluchteling te voelen, probeert Lidija de bron van vijandigheid te doorgronden.

Ze komt in contact met een neef die sluipschutter was in de oorlog, spreekt met een bevriende journalist die dichtbij Mladic stond en gaat met haar zoon op vakantie naar Bosnië, terug naar waar haar familieherinneringen haar brengen. En waar haar zoon de tijd van zijn leven heeft, groeit de onrust en het gevecht in Lidija zelf.

Beholders My Own Private War

My Own Private War

Duur: 57 minuten
Gesproken taal: Nederlands, Engels, Bosnisch
Ondertiteling: Nederlands
Regisseur: Lidija Zelovic
Land: Nederland, Bosnië-Herzegovina
Jaar: 2015

Bekijk de trailer

Onze gasten

Regisseur: Lidija Zelovic

Lidija Zelovic is in 1970 geboren in het land van melk en honing, Joegoslavië. Ze studeerde Joegoslavische literatuur en de Servo-Kroatische taal. Toen de oorlog begon bleef er weinig over van haar thuis. En dus besloot ze haar land te verlaten en vluchtte naar Nederland. Ze wilde haar verhaal graag vertellen, maar haar taal was nutteloos geworden. Ze ging terug naar de universiteit om zich te ontwikkelen in Film- en Televisiewetenschappen en is uiteindelijk regisseur geworden.

Programma 2019

Datum: Vrijdag 11 oktober
Tijd: 20:30 uur
Gast: Lidija Zelovic
Moderator: Rachel van de Greef
Locatie: Kleijngeld
Pastoor Clercxstraat 53-55, Zijtaart

Datum: Zaterdag 12 oktober
Tijd: 16:30 uur
Gast: Lidija Zelovic
Moderator: Meike Boertjes
Locatie: Magazijn, Noordkade
Verlengde Noordkade 10, Veghel

Lees de column van Lidija Zelovic
Lees de column van Lidija Zelovic
Lees de tweede column van Lidija Zelovic
Lees de 2e column van Lidija Zelovic