; be close

behold 2023;

Kampong Lunetten

Een verhaal van ontgoocheling, strijd én sterke verbondenheid

Op 21 maart 1951 arriveert de boot Kota Inten in Nederland met aan boord de eerste groep Molukse ex-KNIL-militairen met hun gezinnen, die – zo werd toen aangenomen – tijdelijk naar Nederland worden overgebracht. Dit in afwachting van een spoedige repatriëring naar de Molukse eilanden. Dit is echter niet gebeurd. Bij aankomst worden zij uit militaire dienst ontslagen en overgebracht naar woonoorden. Daarmee start de Nederlandse geschiedenis van de Molukkers.

Eén van die woonoorden is Lunetten in Vught, dat in de oorlog als concentratiekamp (Kamp Vught) is gebouwd. Binnen enkele maanden wonen er meer dan 3.000 Molukkers. Een plek waar zoveel mensen bij elkaar wonen zonder perspectief, levert zo nu en dan spanningen op. Toch is het leven in Lunetten doorgaans plezierig, met veel sport- en verenigingsactiviteiten, gezamenlijk muziek maken, feesten en het delen van lief en leed.

Kampong Lunetten, een documentaire van filmmaker Ellen van Kempen, toont het wel en wee van 72 jaar Molukkers in Lunetten. Recente beelden en verhalen van Molukkers, die er zelf hebben gewoond of nog steeds wonen, worden afgewisseld met oude filmbeelden van woonoord Lunetten door de jaren heen.

De documentaire verweeft het bijzondere verhaal van toen met het levendige verhaal van nu. Een verhaal van ontgoocheling, van strijd én van sterke verbondenheid. Een Moluks dorp in de Vughtse natuur. Een ‘dorp’ dat nu, 72 jaar later, nog steeds bestaat.

Kampong Lunetten - Beholders 2023

Kampong Lunetten

Duur: 87 minuten
Gesproken taal: Nederlands
Ondertiteling: Geen
Regisseur: Ellen van Kempen
Jaar: 2023

Programma 2023

Datum: Zaterdag 7 oktober
Tijd: 20:30 uur
Locatie: Casa del Arte
Schoolstraat 21, Wijbosch

Datum: Zondag 8 oktober
Tijd: 10:30 uur
Locatie: Noordkade
Verlengde Noordkade 12, Veghel