; be open

behold;

Hikikomori, The Locked Generation

Wat doe je als je vastzit in de samenleving?

Hikikomori’s komen nooit hun kamer af, ze kiezen ervoor om zichzelf maanden, zelfs jaren, op te sluiten. We hebben als samenleving net een verplichte lockdown meegemaakt, die ons allemaal aan ons huis gekluisterd heeft. Hikikomori’s kiezen echter bewust voor een afgezonderd bestaan.

In Japan, waar het fenomeen begon in de jaren negentig, betekent het woord hikikomori ‘jezelf opsluiten’. De trend werd toegeschreven aan de economische crisis en onderwijsstress. Ondertussen heeft het zich uitgebreid naar het westen. Frankrijk telt tienduizenden gevallen van adolescenten en jongvolwassenen, vooral jongens, die gedesillusionieerd zijn door de benauwende dagelijke routines en zich terugtrekken uit de maatschappij.

Is het een graadmeter van de stress van de moderne maatschappij? Is het een symptomatische en diepere psychische aandoening? De documentaire volgt het werk van Marie-Jeanne Guedj, psychiater in het ziekenhuis van Sainte-Anne. Zij was een van de eersten die het onderzoek oppakte naar dit groeiende fenomeen.

Beholders - Hikikomori - Poster 2021

Hikikomori, The Locked Generation

Duur: 68 minuten
Gesproken taal: Frans, Engels
Ondertiteling: Engels
Regisseur: Michaëlle Gagnet
Land: Frankrijk
Jaar: 2020

Onze gasten

Regisseur: Michaëlle Gagnet

Michaëlle heeft maanden aan dit onderwerp gewerkt, voor ze besloot er een documentaire over te maken. Hoe dichter ze bij de families kwam, hoe meer ze zich realiseerde hoe belangrijk deze film zou zijn. Haar werk was erg moeilijk, door de kwetsbaarheid van de mensen die radeloos zijn over wat er met hun kinderen gebeurt.

Programma

Datum: Vrijdag 15 oktober
Tijd: 20:30 uur
Regisseur: Michaëlle Gagnet
Locatie: Mariëndael
Laan van Henkenshage 2, Sint-Oedenrode

Datum: Zaterdag 16 oktober
Tijd: 12:30 uur
Regisseur: Michaëlle Gagnet
Locatie: Noordkade
Verlengde Noordkade 12, Veghel

Datum: Zondag 17 oktober
Tijd: 15:30 uur
Regisseur: Michaëlle Gagnet
Locatie: Noordkade
Verlengde Noordkade 12, Veghel