; be real

behold;

Bias

Als je mens bent, heb je vooroordelen. En nu?

De effecten van vooroordelen halen elke dag de krant: seksuele intimidatie, raciale profilering, de loonkloof. We zijn allemaal bevooroordeeld, dat staat vast. Een klein gedeelte van ons is echter bereid dat ook toe te geven. We oordelen snel, maar zijn ons niet bewust van de invloed die onze aannames hebben op de mensen om ons heen. De documentaire Bias volgt filmmaker Robin Hauser op een ontdekkingsreis, op zoek naar haar verborgen vooroordelen. Hoe bepalen onze onbewuste vooroordelen onze relaties, onze werkplekken, ons rechtvaardigheidssysteem?

Er bestaat een test die onbewuste vooroordelen meet: de Harvard-based Implicit Association Test (of IAT). Robin ondergaat deze test en is geschokt door het resultaat ervan. Ze begint een onderzoek naar de aard van menselijke vooroordelen en het effect ervan op ons sociale en professionele leven.

Bias geeft een stem aan buren die zich zorgen maken over profilering in hun gemeenschappen, aan CEO’s die vooroordelen in hun bedrijf bestrijden en aan degenen onder ons die aarzelen om onze eigen vooroordelen toe te geven. Na confrontatie met haar eigen onbewuste vooroordelen, gaat Robin over tot actie en komt in contact met innovatieve experimenten – van bedrijfsstrategieën tot technische interventies en virtual reality – die ons begrip van onbewuste vooroordelen hervormen en proberen deze te verzachten. Bias stelt ons de indringende vraag: kunnen we onze hersenen vrij maken van vooroordelen?

Beholders - Bias
Bias

Duur: 88 minuten
Gesproken taal: Engels
Regisseur: Robin Hauser
Land: Verenigde Staten
Jaar: 2018

>> Bekijk de trailer
Programma

Kaartjes: € 10,- per stuk
Datum: Vrijdag 9 oktober
Moderator: Arthur Frieser
Tijd: 20:00 uur
Locatie: Noordkade
Verlengde Noordkade 10, Veghel

Kaartjes: € 10,- per stuk
Datum: Zondag 11 oktober
Tijd: 15:00 uur
Moderator: Edwin van de Schoot
Locatie: Noordkade
Verlengde Noordkade 10, Veghel